Całka z funkcji zespolonej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
pawel.l89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2006, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

Całka z funkcji zespolonej

Post autor: pawel.l89 »

Czy ktoś może podpowiedzieć jak najłatwiej obliczyć całkę typu:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} cos \left( \frac{\pi}{T} \cdot t\right) \cdot e ^{-jk2\pi/T \cdot t} dt}\)
gdzie j to jest jednostka urojona. Chodzi mi o jakieś sprytne przejscie do całki z e do ...-- 7 kwietnia 2009, 20:58 --Dobra już wiem...
ODPOWIEDZ