1. Podaj wzór funkcji, której wykres przesunięto o wektor u.
a. \(\displaystyle{ y = 2x ^{2} , u = \left|0,6 \right|}\)
b. \(\displaystyle{ y = 5 \sqrt{x} , u = \left|-5,0 \right|}\)
2. Podaj współrzędne wektora AB oraz wektora BA, jeśli \(\displaystyle{ A = (2 - \sqrt{7,3} - 5 \sqrt{7} , B = (5 - \sqrt{7} , \sqrt{7} )}\).
3. Znajdź obraz punktu P = (3, -1) w przesunięciu o wektor AB, jeśli A = (2,2), B = (-7,6).
4. Oblicz długość wektora \(\displaystyle{ h = \left[ \sqrt{2} - \sqrt{3,2 \sqrt{6} } \right]}\).
Obliczanie przesunięcia o wektor
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Obliczanie przesunięcia o wektor
1.) Obrazem krzywej \(\displaystyle{ y=f(x)}\) w przesunięciu o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\) jest krzywa o równaniu \(\displaystyle{ y-b=f(x-a)}\):
a. \(\displaystyle{ y-6=2x^{2}}\), czyli \(\displaystyle{ y=2x^{2}+6}\)
b. \(\displaystyle{ y=5\sqrt{x+5}}\)
2.) W czym problem?
Współrzędne wektora AB, gdzie \(\displaystyle{ A=(x_{A},y_{A}),B=(x_{B},y_{B})}\) to \(\displaystyle{ [x_{B}-x_{A},y_{B}-y_{A}]}\)
3.) poradzisz już sobie
4.) długość wektora \(\displaystyle{ [a,b]}\) wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}+b^{2}}}\), niestety twój zapis jest nieczytelny
a. \(\displaystyle{ y-6=2x^{2}}\), czyli \(\displaystyle{ y=2x^{2}+6}\)
b. \(\displaystyle{ y=5\sqrt{x+5}}\)
2.) W czym problem?
Współrzędne wektora AB, gdzie \(\displaystyle{ A=(x_{A},y_{A}),B=(x_{B},y_{B})}\) to \(\displaystyle{ [x_{B}-x_{A},y_{B}-y_{A}]}\)
3.) poradzisz już sobie
4.) długość wektora \(\displaystyle{ [a,b]}\) wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}+b^{2}}}\), niestety twój zapis jest nieczytelny