Całka niezonaczona
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Całka niezonaczona
\(\displaystyle{ =\left|\begin{array}{cc}t=sinx\\dt=cosxdx\end{array}\right|=\int e^{t}dt=e^{t}+C=e^{sinx}+C}\)
- Marcin_n
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Całka niezonaczona
podstawiamy zmienną pomocniczą:
\(\displaystyle{ \sin x=t}\)
\(\displaystyle{ \cos x dx = dt}\)
\(\displaystyle{ dx= \frac{dt}{cosx}}\)
i robimy podstawienie:
\(\displaystyle{ \int \cos x \cdot e ^{\sin x} dx=\int \cos x \cdot e ^{t} \cdot \frac{dt}{\cos x} = \int e ^{t} dt = e ^{t} +C = e ^{\sin x} + C}\)
\(\displaystyle{ \sin x=t}\)
\(\displaystyle{ \cos x dx = dt}\)
\(\displaystyle{ dx= \frac{dt}{cosx}}\)
i robimy podstawienie:
\(\displaystyle{ \int \cos x \cdot e ^{\sin x} dx=\int \cos x \cdot e ^{t} \cdot \frac{dt}{\cos x} = \int e ^{t} dt = e ^{t} +C = e ^{\sin x} + C}\)
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2009, o 14:44 przez Marcin_n, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Spajderix
- Użytkownik

- Posty: 108
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stce
- Podziękował: 35 razy
Całka niezonaczona
Pomieszały mi się całki z pochodnymi i myślałem, że jest \(\displaystyle{ -cosdx}\) w podstawieniu, dlatego mi nie wychodziło. Dzięki.