ciąg z czterech wyrazów
-
panisiara
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
ciąg z czterech wyrazów
Liczby \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) są różnymi pierwiastkami równania: \(\displaystyle{ x^{2}-3x+A=0}\), a \(\displaystyle{ x_3}\) i \(\displaystyle{ x_4}\) to różne pierwiastki równania : \(\displaystyle{ x^{2}-12x+B=0}\) Wiadomo, że \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3,x_4}\) to ciąg geometryczny. Wyznacz \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\).
- kuba746
- Użytkownik

- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
ciąg z czterech wyrazów
Musisz wyliczyć \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) w zależności od \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ x_3,x_4}\) od \(\displaystyle{ B}\) wtedy \(\displaystyle{ x_2^2=x_1\cdot x_3 \wedge x_3^2=x_2\cdot x_4}\) i powinno wystarczyć.
- klaustrofob
- Użytkownik

- Posty: 1979
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
ciąg z czterech wyrazów
ze wzorów wiety: \(\displaystyle{ x_1+x_2=t+tr=3}\) oraz \(\displaystyle{ x_3+x_4=tr^2+tr^3=12}\) i po podzieleniu stronami \(\displaystyle{ r^2=4}\). załóżmy, że r=2 (przypadek r=-2 analogicznie) teraz:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
t^2-3t+A=0\\
4t^2-6t+A=0
\end{cases}}\)
i odejmując stronami:
\(\displaystyle{ 3t^2-3t=0}\) skąd t=0 (co odpada) lub t=1, skąd A=2. dla danych t i r z drugiego równania obliczam B.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
t^2-3t+A=0\\
4t^2-6t+A=0
\end{cases}}\)
i odejmując stronami:
\(\displaystyle{ 3t^2-3t=0}\) skąd t=0 (co odpada) lub t=1, skąd A=2. dla danych t i r z drugiego równania obliczam B.
-
DamianSc
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 27 sty 2020, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 4 razy
Re: ciąg z czterech wyrazów
Przepraszam za odkopywanie - czy wynik to faktycznie \(\displaystyle{ A = 2, B = 32}\) lub \(\displaystyle{ A = -18, B = -972}\)? Tak jest w odpowiedziach, pierwsza para wyszła mi tak samo, ale w drugiej (dla \(\displaystyle{ q = -2}\) i \(\displaystyle{ x_1 = -3}\)) otrzymałem \(\displaystyle{ A = -18}\) i \(\displaystyle{ B = -288}\) i nie wiem czy błąd jest gdzieś u mnie czy w odpowiedziach.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2020, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy