Witam
Mam takie zadanie:
Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki jego boków.
Dzięki za ewentualny odzew
Okrąg wpisany w trapez
- Marcin_n
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Okrąg wpisany w trapez
a, b - podstawy trapezu
c, d - ramiona
własność trapezu opisanego na okręgu:
a+b=c+d i a+b+c+d=52=>a+b=26
wiemy, że odcinek łączący środki boków trapezu jest równy średniej arytm. jego podstaw, więc ten odcinek jest równy 13
c, d - ramiona
własność trapezu opisanego na okręgu:
a+b=c+d i a+b+c+d=52=>a+b=26
wiemy, że odcinek łączący środki boków trapezu jest równy średniej arytm. jego podstaw, więc ten odcinek jest równy 13
