Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają 5 cm i 12 cm długości. Oblicz:
a) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
b) odległości środka wpisanego w trójkąt od jego wierzchołków
Trójkąt prostokątny
- rozkminiacz
- Użytkownik

- Posty: 464
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Trójkąt prostokątny
\(\displaystyle{ 5^{2}+12^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ c=13}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{17-13}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ c=13}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{17-13}{2}=2}\)
