Matematyka.pl
Przejdź do zawartości
Więcej…
Tematy bez odpowiedzi
Aktywne tematy
Szukaj
Krótki kurs LaTeX
Karpacz nieruchomości
Zaloguj się
Zarejestruj się
Matematyka
Matematyka królowa nauk
Analiza
Rachunek całkowy
Szukaj
Wyszukiwanie zaawansowane
Szukaj
Całka oznaczona - funkcja błędu
Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ODPOWIEDZ
Podgląd wydruku
Szukaj
Wyszukiwanie zaawansowane
Posty: 1 • Strona
1
z
1
wyklety
Użytkownik
Posty:
3
Rejestracja:
3 kwie 2008, o 23:52
Płeć:
Mężczyzna
Lokalizacja:
Białystok
Całka oznaczona - funkcja błędu
Cytuj
Post
autor:
wyklety
»
25 mar 2009, o 20:29
Wiedząc, że
\(\displaystyle{ \int_0^{\infty} e^{\left( -\alpha x^2 \right)} dx = \frac{1}{2} \sqrt{\frac{\pi}{\alpha}}}\)
, oblicz
\(\displaystyle{ \int_0^{\infty} x^6 e^{\left( - \alpha x^2 \right) } dx}\)
. Proszę o wskazówki.
EDIT: już nie trzeba, znalazłem metodę rozwiązania. Trzeba zróżniczkować funnkcję podcałkową względem
\(\displaystyle{ \alpha}\)
.
Na górę
ODPOWIEDZ
Podgląd wydruku
Posty: 1 • Strona
1
z
1
Wróć do „Rachunek całkowy”