Znaleźć wszystkie surjekcje rzeczywiste (tj. funkcje przekształcające \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)), które dla wszystkich \(\displaystyle{ x,y\in\mathbb{R}}\) spełniają równanie funkcyjne:
\(\displaystyle{ f(x)\,f(y)\ =\ f\big(y\,f(x)\big)}\)
[Równania funkcyjne] Równanie funkcyjne (surjekcja)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
- XMaS11
- Użytkownik

- Posty: 372
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
[Równania funkcyjne] Równanie funkcyjne (surjekcja)
Odp. \(\displaystyle{ f(x)=ax}\).
Oznaczmy \(\displaystyle{ f(1)=a}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją, to dla dowolnego rzeczywistego \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ xf(y)=f(xy)}\).
W szczególności
\(\displaystyle{ ax=f(x)}\).
Funkcje zadane wzorem \(\displaystyle{ f(x)=ax}\) spełniają nasze równanie.
Oznaczmy \(\displaystyle{ f(1)=a}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją, to dla dowolnego rzeczywistego \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ xf(y)=f(xy)}\).
W szczególności
\(\displaystyle{ ax=f(x)}\).
Funkcje zadane wzorem \(\displaystyle{ f(x)=ax}\) spełniają nasze równanie.
-
TomciO
- Użytkownik

- Posty: 286
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
[Równania funkcyjne] Równanie funkcyjne (surjekcja)
?XMaS11 pisze: Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją, to dla dowolnego rzeczywistego \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ xf(y)=f(xy)}\).
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[Równania funkcyjne] Równanie funkcyjne (surjekcja)
TomiO co Ci sie w tym nie podoba? skoro f jest surjekcją to dla kazdego x istnieje A takie ze \(\displaystyle{ f(A)=x}\). podstawiajac \(\displaystyle{ x:=A}\) mamy te rownosc
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
[Równania funkcyjne] Równanie funkcyjne (surjekcja)
Brawo XMaS11, mniej więcej o to mi chodziło. Nie byłem tylko świadomy, że jest to takie proste.
A teraz lekko skomplikuję problem: Znaleźć wszystkie funkcje rzeczywiste \(\displaystyle{ f\,:\,\mathbb{R}_+\to\mathbb{R}_+}\) spełniające to samo równanie funkcyjne (tj. \(\displaystyle{ \,f(x)\,f(y)\,=\,f\big(y\,f(x)\big)\,}\) ). Uwaga, tu już nie wymagamy, aby funkcja była surjekcją, a jedynie by liczby dodatnie przekształcała na dodatnie!
A teraz lekko skomplikuję problem: Znaleźć wszystkie funkcje rzeczywiste \(\displaystyle{ f\,:\,\mathbb{R}_+\to\mathbb{R}_+}\) spełniające to samo równanie funkcyjne (tj. \(\displaystyle{ \,f(x)\,f(y)\,=\,f\big(y\,f(x)\big)\,}\) ). Uwaga, tu już nie wymagamy, aby funkcja była surjekcją, a jedynie by liczby dodatnie przekształcała na dodatnie!