Ile jest liczb naturalnych nie podzielnych przez...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
cesarks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 5 razy

Ile jest liczb naturalnych nie podzielnych przez...

Post autor: cesarks »

Mam takie zadanko:
Ile jest liczb naturalnych nie większych od 1000, które nie są podzielne przez żadną z następujących liczb: 2,6,13.

- podzielnych przez 2 jest: 500, czyli niepodzielnych tez będzie 500
- podzielnych przez 6 jest: 166, czyli niepodzielnych będzie 1000-166=834
- podzielnych przez 13 jest: 76, czyli niepodzielnych będzie 1000-76=924

- podzielnych przez 2*3*13=156 jest 6, czyli niepodzielnych będzie 1000-6=994

jak policzyć ile jest jednocześnie niepodzielnych przez 2,6 i 13?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1979
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Ile jest liczb naturalnych nie podzielnych przez...

Post autor: klaustrofob »

wzór włączeń i wyłączeń: jeżeli \(\displaystyle{ X=A\cup B\cup C}\), to \(\displaystyle{ |X|=|A|+|B|+|C|-|A\cap B|-|A\cap C|-|B\cap C|+|A\cap B\cap C|}\). |X| oznacza liczbę elementów zbioru. jeżeli A to podzielne przez 2, B - przez 6, C - przez 13, to ten wzór da Ci liczbę tych liczb, które są podzielne przez którąkolwiek z nich. teraz wystarczy odjąć od 1000.
fk0403
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Ile jest liczb naturalnych nie podzielnych przez...

Post autor: fk0403 »

Może to głupie pytanie ale jak policzyć:
\(\displaystyle{ 10 \cap 4}\)
?
ODPOWIEDZ