MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
- bzyk12
- Użytkownik

- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
Etap wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony
1)
Przedstaw liczbę 2009 jako sumę kolejnych liczb naturalnych. Przedstaw wszystkie możliwości.
2)
Znajdź wszystkie liczby całkowite a,b,c tekie, że trójmian \(\displaystyle{ ax ^{2} +bx+c}\) ma pierwiastki:
x1=a i x2=b
3)
Wykaż, że jeśli pole czworokata wypukłego jest równe 1, to suma jego długości boków jest nie mniejsza niż 4.
4)
Niech a i b będą liczbami całkowitymi. Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W _{(x)}=x ^{3}+x ^{2}+ax+b}\). Znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
5)
Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ ( \sqrt[m]{x}+ \sqrt[n]{x}) ^{2} -4a ^{2} \cdot \sqrt[m \cdot n]{ x^{m+n} }}\) dla \(\displaystyle{ x=(a+ \sqrt{a ^{2}-1 } ) ^{ \frac{2mn}{m-n} }}\)
Tutaj możecie rozwiązywać te zadania.
1)
Przedstaw liczbę 2009 jako sumę kolejnych liczb naturalnych. Przedstaw wszystkie możliwości.
2)
Znajdź wszystkie liczby całkowite a,b,c tekie, że trójmian \(\displaystyle{ ax ^{2} +bx+c}\) ma pierwiastki:
x1=a i x2=b
3)
Wykaż, że jeśli pole czworokata wypukłego jest równe 1, to suma jego długości boków jest nie mniejsza niż 4.
4)
Niech a i b będą liczbami całkowitymi. Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W _{(x)}=x ^{3}+x ^{2}+ax+b}\). Znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
5)
Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ ( \sqrt[m]{x}+ \sqrt[n]{x}) ^{2} -4a ^{2} \cdot \sqrt[m \cdot n]{ x^{m+n} }}\) dla \(\displaystyle{ x=(a+ \sqrt{a ^{2}-1 } ) ^{ \frac{2mn}{m-n} }}\)
Tutaj możecie rozwiązywać te zadania.
-
frej
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
1) Zapisać to z sumy ciągu arytmetycznego i pamiętać, że \(\displaystyle{ 2009=7^2\cdot 41}\)
2) Z Viete'a \(\displaystyle{ \frac{c}{a}=ab}\), uzależnić \(\displaystyle{ c}\) od pozostałych dwóch zmiennych i skorzystać z Bezout \(\displaystyle{ f(a)=f(b)=0}\)
-- 22 marca 2009, 12:39 --
4) \(\displaystyle{ W(2+\sqrt{3})=0}\) z tego powinien wyjść układ równań porównujący części niewymierne i całkowite.
2) Z Viete'a \(\displaystyle{ \frac{c}{a}=ab}\), uzależnić \(\displaystyle{ c}\) od pozostałych dwóch zmiennych i skorzystać z Bezout \(\displaystyle{ f(a)=f(b)=0}\)
-- 22 marca 2009, 12:39 --
4) \(\displaystyle{ W(2+\sqrt{3})=0}\) z tego powinien wyjść układ równań porównujący części niewymierne i całkowite.
-
frej
-
patry93
- Użytkownik

- Posty: 1234
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
Coś tam próbowałem kombinować z zadaniem 3, wyszło mi... jakby przeciwieństwo tezy Nie wiem gdzie mam błąd niestety... a może treść miała być inna? Sprawdźcie proszę
Ukryta treść:
-
binaj
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
ładny dowód lematu ale idzie szybciej ze wzoru \(\displaystyle{ S= \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\) i sinusa ograniczamy przez 1
w rozwiązaniu jest błąd logiczny:
(1)\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ (a+d)^2 + (b+c)^2 }{2} } \ge 2}\)
(2)\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ (a+d)^2 + (b+c)^2 }{2} } \ge \frac{ (a+d) + (b+c) }{2}}\)
ale teraz nie możemy porównać prawych stron nierówności bo o nich nic nie wiemy
np. z nierówności 5>2 i 5>4, nie wynika 2>4
wskazówka: zapisz podwojone pole jak sumę pól 4 trójkątów i dalej ze średnich
w rozwiązaniu jest błąd logiczny:
(1)\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ (a+d)^2 + (b+c)^2 }{2} } \ge 2}\)
(2)\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ (a+d)^2 + (b+c)^2 }{2} } \ge \frac{ (a+d) + (b+c) }{2}}\)
ale teraz nie możemy porównać prawych stron nierówności bo o nich nic nie wiemy
np. z nierówności 5>2 i 5>4, nie wynika 2>4
wskazówka: zapisz podwojone pole jak sumę pól 4 trójkątów i dalej ze średnich
-
patry93
- Użytkownik

- Posty: 1234
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
Ach, no tak
Hm, mógłbyś podpowiedzieć jeszcze jak to ze średnich dalej ruszyć?
Z Twojego sposobu doszedłem tylko do \(\displaystyle{ ab+bc+cd+ad \ge 4}\) i nie widzę nic dalej
Hm, mógłbyś podpowiedzieć jeszcze jak to ze średnich dalej ruszyć?
Z Twojego sposobu doszedłem tylko do \(\displaystyle{ ab+bc+cd+ad \ge 4}\) i nie widzę nic dalej
- kluczyk
- Użytkownik

- Posty: 420
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 12 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
Ja to 3 robiłem podejrzanie, ponieważ okazałem, że największe pole wśród czworokątów o ustalonym obwodzie ma kwadrat i żeby ten czworokąt(jeśli nie chce być kwadratem) dorównał polu kwadratu(którego pole ustaliłem za 1) to musi sobie obwód zwiększyć.
A nad 5 spędziłem 40 min, zwijałem, zwijałem, ale niestety nic ;/
A nad 5 spędziłem 40 min, zwijałem, zwijałem, ale niestety nic ;/
- bzyk12
- Użytkownik

- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
MZM wojewódzki 21.03.2009 klasa II rozszerzony [Kraków]
Dla zainteresowanych mam rozwiązanie zadania 5 od mojego nauczyciela:
\(\displaystyle{ (a+ \sqrt{a ^{2}-1 })=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2}-1 }=t-a}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}-1=t ^{2}-2at+a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{t ^{2}+1 }{2t}}\)
\(\displaystyle{ (t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{1}{n} }+t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{1}{m} }) ^{2} -4 \cdot \frac{t ^{4}+2t ^{2}+1 }{4t ^{2} } \cdot t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{m+n}{mn} }}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-(t ^{2}+2+t ^{-2}) \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{2+\frac{2(m+n)}{m-n}}-2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} } -t ^{\frac{2(m+n)}{m-n}-2}}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{ \frac{4m}{m-n} }-2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{ \frac{4n}{m-n} }=0}\)
\(\displaystyle{ (a+ \sqrt{a ^{2}-1 })=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2}-1 }=t-a}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}-1=t ^{2}-2at+a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{t ^{2}+1 }{2t}}\)
\(\displaystyle{ (t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{1}{n} }+t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{1}{m} }) ^{2} -4 \cdot \frac{t ^{4}+2t ^{2}+1 }{4t ^{2} } \cdot t ^{ \frac{2mn}{m-n} \cdot \frac{m+n}{mn} }}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-(t ^{2}+2+t ^{-2}) \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{2+\frac{2(m+n)}{m-n}}-2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} } -t ^{\frac{2(m+n)}{m-n}-2}}\)
\(\displaystyle{ t ^{ \frac{4m}{m-n} } +t ^{ \frac{4n}{m-n} }+2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{ \frac{4m}{m-n} }-2 \cdot t ^{ \frac{2(m+n)}{m-n} }-t ^{ \frac{4n}{m-n} }=0}\)
