Objętość i pole powierzchni walca.
-
natasza99
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 22 maja 2008, o 14:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: jelcz
- Podziękował: 1 raz
Objętość i pole powierzchni walca.
Przekątna kwadratu, który jest rozwiniętą powierzchnią boczną walca, ma 12 cm długości. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
-
kakaona
- Użytkownik

- Posty: 178
- Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 33 razy
Objętość i pole powierzchni walca.
z przekątnej oblicz długość boku kwadratu:
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2} \Rightarrow a \sqrt{2} =12 \Leftrightarrow a = 6 \sqrt{2}}\)
z jednej strony bok a to długość wysokości:
\(\displaystyle{ a = h = 6 \sqrt{2}}\)
z drugiej strony bok a to też długość obwodu koła będącego podstawie walca:
\(\displaystyle{ 2 \pi r = 6 \sqrt{2} \Rightarrow r = \frac{3 \sqrt{2}}{ \pi}}\)
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2} \Rightarrow a \sqrt{2} =12 \Leftrightarrow a = 6 \sqrt{2}}\)
z jednej strony bok a to długość wysokości:
\(\displaystyle{ a = h = 6 \sqrt{2}}\)
z drugiej strony bok a to też długość obwodu koła będącego podstawie walca:
\(\displaystyle{ 2 \pi r = 6 \sqrt{2} \Rightarrow r = \frac{3 \sqrt{2}}{ \pi}}\)