Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny...
-
sensualite1111
- Użytkownik

- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny...
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Trzecia liczba jest większa od pierwszej o 9, a druga jest większa od czwartej o 18. Wyznacz ten ciąg.
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny...
a1
a1q
a1qq
a1qqq
a+9=aqq
aq+18=aqqq/q
a+18/q=aqq=a+9
a+18/q-a=9
18=9q
q=2
9=a(qq-1)
9=a3
a=3
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ q=2}\)
a1q
a1qq
a1qqq
a+9=aqq
aq+18=aqqq/q
a+18/q=aqq=a+9
a+18/q-a=9
18=9q
q=2
9=a(qq-1)
9=a3
a=3
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ q=2}\)
-
C3biX
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hajnówka
- Pomógł: 1 raz
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny...
Kolego błąd zrobiłeś.
\(\displaystyle{ a_{1}+9= a_{1} \cdot q^{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot q = a_{1} \cdot q^{3} + 18 / : q}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = a_{1} \cdot q^{2} + \frac{18}{q}}\)
za \(\displaystyle{ a_{1} \cdot q^{2}}\) podstawiamy \(\displaystyle{ a_{1} +9}\)
to \(\displaystyle{ q=-2}\) a \(\displaystyle{ a_{1} = 3, a_{2} = -6, a_{3} = 12, a_{4} = -24}\)
w Twoim przypadku wychodzi, że \(\displaystyle{ a_{4} > a_{2}}\) a powinno być na odwrót
\(\displaystyle{ a_{1}+9= a_{1} \cdot q^{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot q = a_{1} \cdot q^{3} + 18 / : q}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = a_{1} \cdot q^{2} + \frac{18}{q}}\)
za \(\displaystyle{ a_{1} \cdot q^{2}}\) podstawiamy \(\displaystyle{ a_{1} +9}\)
to \(\displaystyle{ q=-2}\) a \(\displaystyle{ a_{1} = 3, a_{2} = -6, a_{3} = 12, a_{4} = -24}\)
w Twoim przypadku wychodzi, że \(\displaystyle{ a_{4} > a_{2}}\) a powinno być na odwrót