Pomożecie ? ;D
Na kamieniu nagrobnym greckiego matematyka Diofantosa (IIIw. n.e.) wyryto napis :
Przechodniu!
Tu spoczywają prochy Diofantosa, który zmarł w głębokiej starości. Przed szóstą część życia był dzieckiem, przez dwunastą młodzieńcem. Jeszcze siódma część życia minęła, zanim się ożenił. W pięć lat później urodził mu się syn, któremu okrutny los dał życie dwakroć krótsze niż ojcu. W cztery lata po śmierci syna Diofantos zasnął snem wiecznym .
Ile lat żył Diofantos ?
Wyznacz wiek Diofantosa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Kobieta
Wyznacz wiek Diofantosa
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 17:45 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Wyznacz wiek Diofantosa
\(\displaystyle{ x}\) - wiek Diofantosa
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} x + \frac{1}{12} x + \frac{1}{7} x + 5 + \frac{1}{2} x + 4 = x}\)
Z układu równań powinno być:
\(\displaystyle{ x = 84}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} x + \frac{1}{12} x + \frac{1}{7} x + 5 + \frac{1}{2} x + 4 = x}\)
Z układu równań powinno być:
\(\displaystyle{ x = 84}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Kobieta