Termodynamika - zad. z gazami

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
meFisto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2005, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 2 razy

Termodynamika - zad. z gazami

Post autor: meFisto »

Proszę o pomoc w rozw. zadanek...

Zad. 1) Ze zbiornika o objętości V=\(\displaystyle{ 120cm^{3}}\) ucieka przez nieszczelny zawór wodór. W temperaturze \(\displaystyle{ t_{1}=7^{o}C}\) manometr wskazuje ciśnienie \(\displaystyle{ 5\cdot10^{6} Pa}\). Po pewnym czasie temperatura wzrosła do \(\displaystyle{ t_{2}=27^{o}C}\), a manometr wskazywał to samo ciśnienie. Ile wodoru ubyło ze zbiornika przez zawór?

Zad. 2) Poziomy cylinder o długlości l podzielony jest na 2 części ruchomym tłokiem przewodzącym ciepło. W jednej części jest pewna liczba cząsteczek tlenu, a w drugiej wodoru o takiej samej masie. Jakie będzie położenie tłoka w warunkach równowagi?

Zad. 3) Dwa naczynia połączone są rurką z kranem. W jednym o objętości V znajduje się gaz pod ciśnieniem \(\displaystyle{ p_{1}}\), a w drugim taki sam gaz pod ciśnieniem \(\displaystyle{ p_{2}}\). Po otwarciu kranu i ustaleniu się równowagi ciśnienie w naczyniach wynosiło \(\displaystyle{ p_{3}}\). Oblicz pojemność drugiego naczynia.

Zad. 4) Oblicz masę molową gazu w temperaturze 1120K, którego cząsteczki poruszają się ze średnią prędkością \(\displaystyle{ 1\frac{km}{s}}\), a gęstość gazu wynosi \(\displaystyle{ 5,2\frac{kg}{m^{3}}}\).
ODPOWIEDZ