oblicz, logarytmy

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Madzian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 gru 2008, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy

oblicz, logarytmy

Post autor: Madzian »

Oblicz:
\(\displaystyle{ a) 10^{2+log3}}\)
\(\displaystyle{ b) log_{ \frac{1}{2}32}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, o 21:54 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

oblicz, logarytmy

Post autor: bzyk12 »

a)\(\displaystyle{ 10^{2+ log3 } =10 ^{2} \cdot 10^{log3}=100 \cdot 3=300}\)
b)nie wiem czy o to ci chodziło:
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} }32=-log _{2}2 ^{5}=-5}\)
Madzian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 gru 2008, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy

oblicz, logarytmy

Post autor: Madzian »

a) \(\displaystyle{ 10^{2+log3}}\)
b) \(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} }}\) 32
ODPOWIEDZ