Dla jakich wartości parametru a to równianie:
\(\displaystyle{ sin5x + cos5x = a}\)
ma rozwiązanie?
Dla jakich wartości parametru a to rówanie ma rozwiązanie?
- Marcin_n
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametru a to rówanie ma rozwiązanie?
\(\displaystyle{ sin5x + cos5x = a}\)
\(\displaystyle{ (sin5x + cos5x) ^{2} = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}5x +2sin5xcos5x+ cos^{2}5x = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(2\cdot 5x)+ 1 = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin10x= a ^{2}-1 \wedge -1 \le sin10x \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le a ^{2}-1 \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le a ^{2} \le 2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \ge 0 \wedge a ^{2} \le 2}\)
\(\displaystyle{ a \ge 0 \wedge a\in \langle - \sqrt{2};\sqrt{2} \rangle}\)
\(\displaystyle{ a\in \langle 0;\sqrt{2}\rangle}\)
\(\displaystyle{ (sin5x + cos5x) ^{2} = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}5x +2sin5xcos5x+ cos^{2}5x = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(2\cdot 5x)+ 1 = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin10x= a ^{2}-1 \wedge -1 \le sin10x \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le a ^{2}-1 \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le a ^{2} \le 2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \ge 0 \wedge a ^{2} \le 2}\)
\(\displaystyle{ a \ge 0 \wedge a\in \langle - \sqrt{2};\sqrt{2} \rangle}\)
\(\displaystyle{ a\in \langle 0;\sqrt{2}\rangle}\)
- Marcin_n
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Dla jakich wartości parametru a to rówanie ma rozwiązanie?
racja, zapędziłem się kopiujęc i edytując górną linijkę. mój błąd. powinien być przedział z samymi pierwiastkami.

