Jak policzyc pochodna drugiego rzedu w punkcie x=2
dla funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x+2}{x^2-2x}}\)
pozdrawiam
pochodna 2 rzedu w punkcie
-
neverek
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 4 razy
pochodna 2 rzedu w punkcie
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{-x^{2}-4x+4}{(x^{2}-2x)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ f''(x)=\frac{(-2x-4)(x^{2}-2x)^{2}-2(x^{2}-2x)(2x-2)(-x^{2}-4x+4)}{(x^{2}-2x)^{4}}}\)
i teraz sobie liczysz \(\displaystyle{ f''(2)}\)
p.s. mozliwe ze gdzies sie walnalem w rachunkach przy liczeniu pochodnej. dzisiaj nie mam sily na skomplikowane obliczenia =]
\(\displaystyle{ f''(x)=\frac{(-2x-4)(x^{2}-2x)^{2}-2(x^{2}-2x)(2x-2)(-x^{2}-4x+4)}{(x^{2}-2x)^{4}}}\)
i teraz sobie liczysz \(\displaystyle{ f''(2)}\)
p.s. mozliwe ze gdzies sie walnalem w rachunkach przy liczeniu pochodnej. dzisiaj nie mam sily na skomplikowane obliczenia =]
pochodna 2 rzedu w punkcie
ok, ale zarowno dla samej funkcji, jak i kolejnych pochodnych mianownik sie zeruje,
ta funkcja ma pochodna w pkt x=2 ?
ta funkcja ma pochodna w pkt x=2 ?
