Oblicz granicę ciągów:
1)
\(\displaystyle{ {\frac{ {n \choose k} }{n^k}}}\)
2)
\(\displaystyle{ \frac{ E(x) +E(2x)+...+E(nx)}{n^2}}\)
dziwne granice
- Maciej87
- Użytkownik

- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
dziwne granice
Co do a). \(\displaystyle{ {n \choose k}=n(n-1)\ldots(n-k+1)}\) oraz \(\displaystyle{ \, n^{k}}\) to wielomiany zmiennej \(\displaystyle{ n}\) stopnia \(\displaystyle{ k}\), o współczynniku \(\displaystyle{ 1}\) przy najwyższej potędze.
Granica jest równa \(\displaystyle{ 1}\)
EDIT: Racja, zgubiłem \(\displaystyle{ k!}\) w mianowniku, granica jest \(\displaystyle{ \frac{1}{k!}}\).
Punkt drugi był zrobiony i to nawet przeze mnie. Poszukaj na forum
Granica jest równa \(\displaystyle{ 1}\)
EDIT: Racja, zgubiłem \(\displaystyle{ k!}\) w mianowniku, granica jest \(\displaystyle{ \frac{1}{k!}}\).
Punkt drugi był zrobiony i to nawet przeze mnie. Poszukaj na forum
Ostatnio zmieniony 5 mar 2009, o 18:30 przez Maciej87, łącznie zmieniany 1 raz.
- dramacik
- Użytkownik

- Posty: 118
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
dziwne granice
Jeden? Przecież nie znamy \(\displaystyle{ k}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} \frac{{n \choose k}}{n^k}=\lim_{ n \to \infty} \frac{n(n-1)(n-2)\ldots(n-k+1)}{k!n^k}=\lim_{ n \to \infty}\frac{n^k+c_1n^{k-1}+c_2n^{k-2}+\ldots}{k!n^k}=\frac{1+0+0+\ldots}{k!}=\frac{1}{k!}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty} \frac{{n \choose k}}{n^k}=\lim_{ n \to \infty} \frac{n(n-1)(n-2)\ldots(n-k+1)}{k!n^k}=\lim_{ n \to \infty}\frac{n^k+c_1n^{k-1}+c_2n^{k-2}+\ldots}{k!n^k}=\frac{1+0+0+\ldots}{k!}=\frac{1}{k!}}\)