Hej mógłby mi ktoś zrobić to zadanie ?
Oblicz dla jakich wartości x funkcja y= -3x+8, \(\displaystyle{ x\in R}\) przyjmuje wartości ujemne.
Z góry dzięki
Wartości funkcji
-
Cecylia
- Użytkownik

- Posty: 127
- Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
Wartości funkcji
fuklcja przyjmuje wartosci ujemne tylko wtedy gdy caly wzor bedzie mniejszy od zera
-3x+8<0
-3x<-8
\(\displaystyle{ x> \frac{8}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{8}{3} ; \infty )}\)
-3x+8<0
-3x<-8
\(\displaystyle{ x> \frac{8}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{8}{3} ; \infty )}\)

