Romb i Równoległobok
-
P3Le
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętajno CitY
- Podziękował: 17 razy
Romb i Równoległobok
Mam podane współrzędne punktów A,B,C i D. Mam obliczony obwód i przekątne, ale jak wyliczyć h?
Ostatnio zmieniony 2 mar 2009, o 17:30 przez P3Le, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rubik1990
- Użytkownik

- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Romb i Równoległobok
Jeżeli masz obwód to i masz bok(wystarczy podzielić przez cztery). Jeżeli masz przekątne to masz pole(\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ef=ah}\). No i dalej sobie poradzisz
-
P3Le
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętajno CitY
- Podziękował: 17 razy
Romb i Równoległobok
Mam obliczony obwód i przekątne. Zauważyłeś to?
Dobra mniejsza z tym... teraz mam problem z równoległobokiem...
Mam punkty A(6,4), B=(-3, 7) C= (-2,0) i musiałem wyliczyć punkt D wyszło mi (7,-3)
Potem piszę wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty, aby wyznaczyć wzór prostej.
Gdy mam wzór to obliczam odległość punkty D od prostej AB, jednak wchodzą mi takie liczby, że głowa mała :/ nie mogę sobie poradzić? Wie ktoś jak to zrobić? Może mi rozpisać wszystko ładnie? Jutro mam sprawdzian a to mi sprawia trudność i nie mogę sobie sam poradzić. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pele-- 2 marca 2009, 19:28 --ref
Dobra mniejsza z tym... teraz mam problem z równoległobokiem...
Mam punkty A(6,4), B=(-3, 7) C= (-2,0) i musiałem wyliczyć punkt D wyszło mi (7,-3)
Potem piszę wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty, aby wyznaczyć wzór prostej.
Gdy mam wzór to obliczam odległość punkty D od prostej AB, jednak wchodzą mi takie liczby, że głowa mała :/ nie mogę sobie poradzić? Wie ktoś jak to zrobić? Może mi rozpisać wszystko ładnie? Jutro mam sprawdzian a to mi sprawia trudność i nie mogę sobie sam poradzić. Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Pele-- 2 marca 2009, 19:28 --ref