Zadanie dotyczące grzejnika elektrycznego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Pasjonat1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Zadanie dotyczące grzejnika elektrycznego

Post autor: Pasjonat1991 »

Witam! Mam takie zadanie i nie mam pomysłu na pkty a) c) d):

Grzejnik elektryczny jest zasilany z sieci prądem o U=230 V. Posiada on dwie takie same grzałki wykonane z nikielinowego drutu o średnicy 0,6 mm. Opór właściwy nikieliny w temp. 20 st. Celsjusza to \(\displaystyle{ \rho = 4 * 10^{-7} \Omega * m}\) a współczynnik temperaturowy oporu \(\displaystyle{ \alpha = 0,005 \frac{1}{K}}\) . Jeśli grzałka podłączona jest do źródła napięcia U = 230 V, to jej moc jest równa P=600W. Temperatura \(\displaystyle{ t_{1}}\) wynosi wówczas 400 st. Celsjusza.

a) Zaprojektuj 3 sposoby połączenia grzałek zapewniające uzyskanie trzech różnych mocy grzejnika.
b) Jaki jest opór właściwy pojedynczej grzałki, gdy jest ona podłączona do źródła napięcia U=230V.
c) Jaki będzie opór grzałki w temp. \(\displaystyle{ t_{2}}\) = 20 st. Celsjusza?
d) Jaka będzie długość drutu nikielinowego potrzebnego do wyk. zapasowej grzałki w temp. 20 st. Celsjusza.
ODPOWIEDZ