1. \(\displaystyle{ \int ( \frac{dx}{ \sqrt{x^{2}+3x+4} })}\)
2. \(\displaystyle{ \int \frac {1}{x} \sqrt{2+lnx} dx}\)
3. \(\displaystyle{ \int ( \frac {1}{x^{5}}+ \frac{6x}{x^{2}+15})dx}\)
4. \(\displaystyle{ \int x^{2}sinxdx}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
4 Całki nieoznaczone
- Viathor
- Użytkownik

- Posty: 322
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
4 Całki nieoznaczone
2.
\(\displaystyle{ lnx=t\\
\frac{1}{x} =dt\\
\\...= \int_{}^{} \sqrt{2+t}dt= \frac{2}{3} \sqrt{(2+lnx)^3}+C}\)
4.Przez częsci, \(\displaystyle{ x^2}\) jako funkcja
\(\displaystyle{ ...=-x^2cosx+2 \int_{}^{} xcosx=-x^2cosx+2xsinx- 2\int_{}^{} sinxdx=xcosx=-x^2cosx+2xsinx+2cosx+C}\)
3. ...\(\displaystyle{ = \int_{}^{} x^{-5}dx+ \int_{}^{} \frac{6xdx}{x^2+15}=- \frac{1}{4x^4}+3ln(x^2+15)+C}\)
Po rozbiciu na dwie całki podstawiamy t za mianownik i \(\displaystyle{ 6xdx=3dt}\)
\(\displaystyle{ lnx=t\\
\frac{1}{x} =dt\\
\\...= \int_{}^{} \sqrt{2+t}dt= \frac{2}{3} \sqrt{(2+lnx)^3}+C}\)
4.Przez częsci, \(\displaystyle{ x^2}\) jako funkcja
\(\displaystyle{ ...=-x^2cosx+2 \int_{}^{} xcosx=-x^2cosx+2xsinx- 2\int_{}^{} sinxdx=xcosx=-x^2cosx+2xsinx+2cosx+C}\)
3. ...\(\displaystyle{ = \int_{}^{} x^{-5}dx+ \int_{}^{} \frac{6xdx}{x^2+15}=- \frac{1}{4x^4}+3ln(x^2+15)+C}\)
Po rozbiciu na dwie całki podstawiamy t za mianownik i \(\displaystyle{ 6xdx=3dt}\)
-
losiu99
- Użytkownik

- Posty: 127
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 19 razy
4 Całki nieoznaczone
1)\(\displaystyle{ \dots=\int\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^2+\frac{7}{4}}}=\ln\left|x+\frac{3}{2}+\sqrt{x^2+3x+4}\right|+C}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
volv
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
4 Całki nieoznaczone
Nadal nie rozumiem w jaki sposób został zrobiony przykład nr 3.
Ja otrzymuję:
\(\displaystyle{ - \frac{3}{2}(x^{2}+15)^{-2}+C}\)
Za t podstawiałem \(\displaystyle{ x^{2}+15}\)
Mógłby to ktoś rozpisać krok po kroku?
EDIT: Już zrozumiałem. Ja liczyłem na piechotę \(\displaystyle{ t^{-1}dt}\) zamiast zauważyć, że \(\displaystyle{ \int \frac{1}{t}=ln|t|}\).
W dodatku nawet na piechotę źle liczyłem. Wziąłem n-1, zamiast n+1 we wzorze. Stąd moje -2.
Dzięki za pomoc.
Ja otrzymuję:
\(\displaystyle{ - \frac{3}{2}(x^{2}+15)^{-2}+C}\)
Za t podstawiałem \(\displaystyle{ x^{2}+15}\)
Mógłby to ktoś rozpisać krok po kroku?
EDIT: Już zrozumiałem. Ja liczyłem na piechotę \(\displaystyle{ t^{-1}dt}\) zamiast zauważyć, że \(\displaystyle{ \int \frac{1}{t}=ln|t|}\).
W dodatku nawet na piechotę źle liczyłem. Wziąłem n-1, zamiast n+1 we wzorze. Stąd moje -2.
Dzięki za pomoc.
- gufox
- Użytkownik

- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
4 Całki nieoznaczone
\(\displaystyle{ \begin{cases} u=x ^{2},u'=2x \\ v'=sinx,v=-cosx \end{cases} =-x ^{2}cosx+2\int xcosxdx= \begin{cases} u=x,u'=1 \\ v'=cosx,v=sinx \end{cases}=-x ^{2}cosx+2xsinx-2\int sinx=-x ^{2}cosx+2xsinx+2cosx+C}\)volv pisze:
4. \(\displaystyle{ \int x^{2}sinxdx}\)
-
volv
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
4 Całki nieoznaczone
Jest ktoś w stanie rozpisać bardziej przejrzyście przykład nr 1?
Rozumiem przekształcenie pod mianownikiem, ale jak doszło do końcowego wyniku już nie mam pojęcia.
Rozumiem przekształcenie pod mianownikiem, ale jak doszło do końcowego wyniku już nie mam pojęcia.
- Dedemonn
- Użytkownik

- Posty: 643
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
4 Całki nieoznaczone
\(\displaystyle{ = \int \frac{dx}{\sqrt{(x+\frac{3}{2})^2+\frac{7}{4}}} = \begin{bmatrix} x+\frac{3}{2} = t \\ dx = dt \end{bmatrix} = \int \frac{dt}{\sqrt{t^2+\frac{7}{4}}}}\)volv pisze:1. \(\displaystyle{ \int ( \frac{dx}{ \sqrt{x^{2}+3x+4} })}\)
Robimy kompletnie nieintuicyjne podstawienie:
\(\displaystyle{ t + \sqrt{t^2+\frac{7}{4}} = u \\
\sqrt{t^2+\frac{7}{4}} = u-t \quad \slash^2 \\
t^2 +\frac{7}{4} = u^2+t^2-2ut \\
u^2-\frac{7}{4} = 2ut \\
t = \frac{u^2-\frac{7}{4}}{2u} \quad \Rightarrow \quad dt = \frac{u^2+\frac{7}{4}}{2u^2}}\)
I jeszcze chcemy wyznaczyć \(\displaystyle{ \sqrt{t^2+\frac{7}{4}}}\) , aby móc zrobić podstawienie:
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2+\frac{7}{4}} = u-t = u-\frac{u^2-\frac{7}{4}}{2u} = \frac{u^2+\frac{7}{4}}{2u}}\)
I wracając do całki:
\(\displaystyle{ \int \frac{u^2+\frac{7}{4}}{2u^2} \cdot \frac{2u}{u^2+\frac{7}{4}}\ du = \int \frac{du}{u} = ln\left| x+\frac{3}{2} + \sqrt{x^2+3x+4} \right| + C}\)
Pozdrawiam.
-
volv
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
4 Całki nieoznaczone
Wierzę na słowo heh. Zbyt skomplikowane jak dla mnie. Podstawianie z "u" i tak dalej. Nie rozumiem kompletnie.
Teraz nie dziwię się, dlaczego ten przykład był najwięcej punktowany. Dzięki!
Teraz nie dziwię się, dlaczego ten przykład był najwięcej punktowany. Dzięki!
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
4 Całki nieoznaczone
Podstawienie którego użył Dedemonn to podstawienie Eulera
Można także skorzystac z tego że pochodna funkcji pierwotnej jest równa danej funkcji
oraz znając pochodne funkcji area (funkcje odwrotne do hypebolicznych)
można od razu przedstawic wynik za pomocą funkcji arsinh
\(\displaystyle{ arsinh\left(\frac{2x+3}{\sqrt{7}}\right)}\)
Można także skorzystac z tego że pochodna funkcji pierwotnej jest równa danej funkcji
oraz znając pochodne funkcji area (funkcje odwrotne do hypebolicznych)
można od razu przedstawic wynik za pomocą funkcji arsinh
\(\displaystyle{ arsinh\left(\frac{2x+3}{\sqrt{7}}\right)}\)