Udowodnij, że dla każdego n \(\displaystyle{ \in}\) N ułamek \(\displaystyle{ \frac{14n+3}{21n+4}}\) jest nieskracalny.
Zadanie 2
Niech S oznacza pole trójkąta, zaś p połowę jego obwodu. Wykaż, że S \(\displaystyle{ \le \frac{2p ^{2} }{9}}\) .
Zadanie 3
Rozwiąż układ
\(\displaystyle{ { \sqrt{ x^{2}+y^{2} }- \sqrt{ x^{2}-y^{2}} =y}}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}-y ^{4} = 144}\)
Zadanie 4
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa a, zaś wysokość ściany bocznej jest równa \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{10} }{2}}\) Przez krawędź podstawy poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.



