podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żory
Podziękował: 11 razy

podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci

Post autor: Tommy »

Witam i prosze o pomoc w zadaniu:

Podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x-5} +5}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci

Post autor: mmoonniiaa »

asymptota pionowa: \(\displaystyle{ x=5}\)
asymptota pozioma: \(\displaystyle{ y=5}\)
\(\displaystyle{ a=1>0}\)

zbiór wartości: \(\displaystyle{ R-\{5\}}\)
monotoniczność: \(\displaystyle{ f \searrow \ w \ przedzialach: \ (- \infty ;5) \ oraz \ (5;+ \infty )}\)
Tommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żory
Podziękował: 11 razy

podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci

Post autor: Tommy »

a moglabys mi wyjasnic ta pierwsza czesc zadania, czyli jak wyznaczylas zbior wartosci?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

podaj zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci

Post autor: Przemas O'Black »

wystarczy wujść z założeń, ze mianownik nigdy nie jest równy 0, a więc ułamek o liczniku równym 1 nie jest równy zero.
ODPOWIEDZ