Znajdź asymptoty funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
logistyka2009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 12 lut 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Znajdź asymptoty funkcji

Post autor: logistyka2009 »

jak w temacie...


\(\displaystyle{ f(x)=xe ^{-x}}\)

beton.. nie mam pojęcia.. Ale z pewnością do egzaminu się tego nauczę z waszą pomocą:)
Awatar użytkownika
tomekture8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 13 sty 2008, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: turek
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 40 razy

Znajdź asymptoty funkcji

Post autor: tomekture8 »

\(\displaystyle{ D: x \in R \rightarrow}\) brak asymptot pionowych


asymptoty ukośne:

\(\displaystyle{ m = \lim_{x \to \ + \infty } \frac{f(x)}{x} = \lim_{x \to \infty } e ^{-x} = 0}\)
\(\displaystyle{ n = \lim_{x \to + \infty } f(x) - mx = \lim_{x \to + \infty } \frac{x}{e ^{x} } \stackrel{[H]}{=} \frac{1}{e ^{x} } = 0}\)


\(\displaystyle{ y=mx+n \Rightarrow y=0 \rightarrow as. pozioma}\)
ODPOWIEDZ