Oblicz \(\displaystyle{ tgx}\),wiedząc, że \(\displaystyle{ siny = \frac{1}{\sqrt{10}}}\) i \(\displaystyle{ x+2y= \frac{\pi}{4}}\)
i \(\displaystyle{ x,y \in ( 0, \frac{\pi}{2})}\)
Oblicz tgx
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Oblicz tgx
Zatem :
\(\displaystyle{ cosy=\frac{3}{\sqrt{10}}}\)
\(\displaystyle{ sin(2y)=\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos(2y)=\frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin(45^0-2y)}\) (mając sinus wyznaczyć kosinusa i dokończyć)
\(\displaystyle{ cosy=\frac{3}{\sqrt{10}}}\)
\(\displaystyle{ sin(2y)=\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos(2y)=\frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin(45^0-2y)}\) (mając sinus wyznaczyć kosinusa i dokończyć)
