Rozwiąż na podstawie definicji logarytmu:
1) \(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{8} = \frac{3}{2}}\)
2) \(\displaystyle{ \log_{\sqrt{5}}2 = x}\)
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
Definicja logarytmu:
\(\displaystyle{ \log_ax = b\, \Longleftrightarrow\, a^b = x}\), prawda?
Zadanie 1:
\(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{8} = \frac{3}{2}}\)
Z definicji więc: \(\displaystyle{ x^{\frac{3}{2}} = \frac{1}{8}}\)
Zatem \(\displaystyle{ x = (\sqrt[3]{\frac{1}{8}})^2 =\frac{1}{4}}\)
Zadanie 2:
Rozwiązujemy analogicznie.
\(\displaystyle{ \log_ax = b\, \Longleftrightarrow\, a^b = x}\), prawda?
Zadanie 1:
\(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{8} = \frac{3}{2}}\)
Z definicji więc: \(\displaystyle{ x^{\frac{3}{2}} = \frac{1}{8}}\)
Zatem \(\displaystyle{ x = (\sqrt[3]{\frac{1}{8}})^2 =\frac{1}{4}}\)
Zadanie 2:
Rozwiązujemy analogicznie.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2004, o 21:57 przez Yavien, łącznie zmieniany 1 raz.
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
Co ??Definicja logarytmu:
\(\displaystyle{ \log_ax = b\, \Longleftrightarrow\, b^x = a}\), prawda?
\(\displaystyle{ \log_ab=c\, \Longleftrightarrow\, a^c=b}\)
Zatem:
1) \(\displaystyle{ \log_x\frac{1}{8}=\frac{3}{2}}\)
Z definicji mamy :
\(\displaystyle{ x^{\frac{3}{2}}=\frac{1}{8}}\)
a w konsekwencji \(\displaystyle{ x = \frac{1}{4}}\)
2) \(\displaystyle{ \log_{\sqrt{5}}2 = x}\)
Z definicji mamy :
\(\displaystyle{ \sqrt{5}^x = 2}\) ... Mało to ciekawie wygląda ...
Skorzystam ze wzoru : \(\displaystyle{ \log_ab = \frac{\log_cb}{\log_ca}}\)
Pod c podstawiłem 5 i mam :
\(\displaystyle{ x = \frac{1}{2\log_52}}\)
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
Tama, przepraszam za pomyłke. Jasne, ze sie pomyliłam.
\(\displaystyle{ \log_ab = c\, \Longleftrightarrow\, a^c = b}\)
- bisz
- Użytkownik

- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
Undre,
Policzylem sobie to na piechote i wyszlo \(\displaystyle{ log_54}\) i Matlabowi też tak wyszło
>> x=solve(log(2)/log(5^0.5) -x)
x =
3879189572913081/4503599627370496
>> 3879189572913081/4503599627370496
ans =
0.8614
>>
Chyba, że nie mam racji wraz z matlabem.
Policzylem sobie to na piechote i wyszlo \(\displaystyle{ log_54}\) i Matlabowi też tak wyszło
>> x=solve(log(2)/log(5^0.5) -x)
x =
3879189572913081/4503599627370496
>> 3879189572913081/4503599627370496
ans =
0.8614
>>
Chyba, że nie mam racji wraz z matlabem.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(2 zadania) Rozwiąż równania logarytmiczne
bisz,
Macie rację
Undre,
Źle sobie podstawiłeś.
Masz:
\(\displaystyle{ log_{\sqrt{5}}2=\log_54=\frac{\log_54}{\log_55}=\log_54}\)
Macie rację
Undre,
Źle sobie podstawiłeś.
Masz:
\(\displaystyle{ log_{\sqrt{5}}2=\log_54=\frac{\log_54}{\log_55}=\log_54}\)

