Czy umiałby ktoś ??
\(\displaystyle{ F(x)=2+\sqrt{2-x}}\)
Wyznacz miejsce zerowe funkcji
-
mateo19851
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznacz miejsce zerowe funkcji
\(\displaystyle{ F(x)=2+\sqrt{2-x}}\)
Miejsce zerowe to taki argument dla którego wartość jest równa 0, więc:
\(\displaystyle{ 2+\sqrt{2-x}=0}\)
i rozwiązujesz
Miejsce zerowe to taki argument dla którego wartość jest równa 0, więc:
\(\displaystyle{ 2+\sqrt{2-x}=0}\)
i rozwiązujesz
-
mateo19851
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 11 sie 2004, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Wyznacz miejsce zerowe funkcji
Definicje to ja znam (i wiele innych tez) ale tu chodzi o ten konkretny przypadek.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznacz miejsce zerowe funkcji
\(\displaystyle{ 2+\sqrt{2-x}=0 \\
2-x \ge 0\\
-x \ge -2\\
x \le 2\\
D_f= \left( -\infty, 2 \right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2-x}=-2}\)
Pierwiastek z liczby nieujemnej jest liczbą nieujemną
tu mamy sprzeczność, czyli ta funkcja nie ma miejsca zerowego
2-x \ge 0\\
-x \ge -2\\
x \le 2\\
D_f= \left( -\infty, 2 \right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2-x}=-2}\)
Pierwiastek z liczby nieujemnej jest liczbą nieujemną
tu mamy sprzeczność, czyli ta funkcja nie ma miejsca zerowego