Równanie ruchu i częstotliwość drgań

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
Mazaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie ruchu i częstotliwość drgań

Post autor: Mazaki »

Układ taki jak na rysunki , dane: masa kulki m, (która w pozycji początkowej znajdowała się na równi z osią obrotu, a gdy urządzenie zaczynało się kręcić kulka zmieniała położenie ) \(\displaystyle{ \omega}\), oraz k.
Należy obliczyć \(\displaystyle{ x=?}\) i \(\displaystyle{ \omega=?}\)
AU
AU
2i1dnuu.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 352 razy
Pomysł na jaki wpadłem to przyrównać \(\displaystyle{ kx=\frac{mv^2}{r} \Rightarrow kx=m\omega^2r}\) ale za nic nie chciał uprościć się r, który nie był dany
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie ruchu i częstotliwość drgań

Post autor: kloppix »

ta omege masz w koncu podana czy masz obliczyc?

Nie masz moze jakiejs 'ladniejszej' tresci tego zadania?
Mazaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2008, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie ruchu i częstotliwość drgań

Post autor: Mazaki »

treści nie mam bo było to zadanie na egzaminie, był narysowany rysunek dane a facet powiedział co wyliczyć
omega była dana, ale jako prędkość kątowa, trzeba było wyliczyć x (równanie ruchu), oraz omege(częstotliwość)
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Równanie ruchu i częstotliwość drgań

Post autor: nuclear »

Doszedłem do czegoś takiego

w momencie początkowym kulka znajdowała się w położeniu równowagi ponieważ sprężyna jest nienapięta oraz siła odśrodkowa wynosi 0. Czyli żebyśmy mogli cokolwiek liczyć trzeba wychylić kulkę z położenia równowagi. w takim razie rozpiszmy 2 zasadę dynamiki dla tej kulki

\(\displaystyle{ m\frac{d^2x}{dt^2}=-kx+m\omega^2 x\\\frac{d^2x}{dt^2}+\frac{k-\omega^2m}{m}x=0}\)
jak widać jest to piękne równanie oscylatora harmonicznego gdzie
\(\displaystyle{ \omega_{częstotliwosc}^2=\frac{k-\omega^2m}{m}}\)

a równanie x(t) znajdziesz nawet w karcie wzorów maturalnych

w sumie za rozwiązanie głowy nie daję ale na nic ciekawszego nie mogę wpaść.
ODPOWIEDZ