Dla jakich wartosc parametru m, równanie \(\displaystyle{ |x-1|=m^2-2m+1}\) ma dwa pierwiastki dodatnie.
Prosilbym algebraicznie, a nie graficznie, bo graficznie jakos mi nie wychodzi.
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Ja bym to zrobił tak (nie daje głowy, że dobrze):
\(\displaystyle{ |x-1|=m^2-2m+1 \\
x-1=m^2-2m+1 \ \lor \ x-1=-m^2+2m-1 \\
x=m^2-2m+2 \ \lor \ x=m(2-m)}\)
Mamy mieć dwa miejsca zerowe większe od 0 więc rozwiązujemy dwie nierówności:
\(\displaystyle{ m^2-2m+2>0 \ \land \ m(2-m)>0 \\}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ \begin{cases}
m \in \mathbb{R} \\
m\in(0,2)
\end{cases}}\)
czyli ostatecznie \(\displaystyle{ m\in(0,2)}\)
\(\displaystyle{ |x-1|=m^2-2m+1 \\
x-1=m^2-2m+1 \ \lor \ x-1=-m^2+2m-1 \\
x=m^2-2m+2 \ \lor \ x=m(2-m)}\)
Mamy mieć dwa miejsca zerowe większe od 0 więc rozwiązujemy dwie nierówności:
\(\displaystyle{ m^2-2m+2>0 \ \land \ m(2-m)>0 \\}\)
i wychodzi
\(\displaystyle{ \begin{cases}
m \in \mathbb{R} \\
m\in(0,2)
\end{cases}}\)
czyli ostatecznie \(\displaystyle{ m\in(0,2)}\)
-
blost
- Użytkownik

- Posty: 1973
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
edit.. a sorki nie doczytalem 2 pierwiastki dodatnie
Ostatnio zmieniony 8 lut 2009, o 20:31 przez blost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mikolaj9
- Użytkownik

- Posty: 530
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ |x-1| \in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ 0<m ^{2}-2m+1<1}\)
Pluto, zapomniałeś o wierzchołku o wartości 0
\(\displaystyle{ m \in (0,1) \cup (1,2)}\)
\(\displaystyle{ 0<m ^{2}-2m+1<1}\)
Pluto, zapomniałeś o wierzchołku o wartości 0
\(\displaystyle{ m \in (0,1) \cup (1,2)}\)
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Blost, \(\displaystyle{ m^2-2m+2}\) będzie zawsze większe od 0.
Mikolaj9, no właśnie, zapomniałem :p A Twoja metoda o wiele prostsza
Mikolaj9, no właśnie, zapomniałem :p A Twoja metoda o wiele prostsza
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Drobne nieporozumienie - Ty piszesz o tym konkretnym przypadku a ja ogólnie o jakimś \(\displaystyle{ f(m)=m^2-2m+2}\)
W tym zadaniu jak wcześniej zostało napisane, trzeba uwzględnić ten wierzchołek bądź zrobić to tak jak Mikolaj9, co jest o wiele prostsze.
W tym zadaniu jak wcześniej zostało napisane, trzeba uwzględnić ten wierzchołek bądź zrobić to tak jak Mikolaj9, co jest o wiele prostsze.
-
JarTSW
- Użytkownik

- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Rozwiazanie Mikolaja w porzadku, tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju, skad wiem, ze |x-1| nalezy (0,1)... ?
-
Mikolaj9
- Użytkownik

- Posty: 530
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Wartośc parametru dla funkcji z wartoscia bezwzgledna
Zawsze będzie od 0 do jakiegoś n. A dwa rozwiązania dodatnie ma wtedy i tylko wtedy, kiedy dla mniejszego dodatniego x, dostaniesz '-a', a dla większego x 'a'.
