Konstrukcja pięciokąta foremnego
-
mateuszm
Konstrukcja pięciokąta foremnego
Hej. Chodze do klasy I gim. Pani z maty zadala nam zadanie na szesc. Powiedziala ze kazdy kto przyjdzie i skonstruuje pieciokat foremny (ALE BEZ KATOMIERZA) dostaje 5 lub 6. pomozcie mi alebo dajcie jakis link gdzie to moge znalezc. Z gory dzieki.pozdrawiam
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Konstrukcja pięciokąta foremnego
1.Rysujesz okrąg.
2.Rysujesz średnicę.
3.Rysujesz promień prostopadły do średnicy.
4.Dzielisz ten promień na dwa równe odcinki.
5.Rusyjesz odcinek łączący środek promienia z początkiem średnicy.
6.Teraz rysujesz dwusieczną kąta ostrego między połową promienia, a odcinkiem który przed chwilą narysowałeś.
7.Wyznaczasz punkt wspólny średnicy z dwusieczną
8.Rysujesz prostą prostopadłą do średnicy przechodzącą przez ten punkt.
9.Wyznaczasz punkty wspólne z okręgiem.
10.Łączysz je z początkiem średnicy i masz bok pięciokąta foremnego.
Jak znajdę ten rysunek, bo gdzieś go miałem to napiszę linka
2.Rysujesz średnicę.
3.Rysujesz promień prostopadły do średnicy.
4.Dzielisz ten promień na dwa równe odcinki.
5.Rusyjesz odcinek łączący środek promienia z początkiem średnicy.
6.Teraz rysujesz dwusieczną kąta ostrego między połową promienia, a odcinkiem który przed chwilą narysowałeś.
7.Wyznaczasz punkt wspólny średnicy z dwusieczną
8.Rysujesz prostą prostopadłą do średnicy przechodzącą przez ten punkt.
9.Wyznaczasz punkty wspólne z okręgiem.
10.Łączysz je z początkiem średnicy i masz bok pięciokąta foremnego.
Jak znajdę ten rysunek, bo gdzieś go miałem to napiszę linka
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Konstrukcja pięciokąta foremnego
Tu znajdziesz rysunek
Jakbyś chciał jeshcze dowód, dlaczego tak to pisz
Jakbyś chciał jeshcze dowód, dlaczego tak to pisz
-
to ja mateuszm
Konstrukcja pięciokąta foremnego
ej dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestes spoko!!!!!!! juz to umiem a baba z maty powiedziala ze jest to trudne ale teraz widze ze jest luzik.!!!!!!!!!! dzieki jeszcze raz!!!!!!!!!!
-
mateuszm
Konstrukcja pięciokąta foremnego
ej Skrzypu sluchaj: czy moglbys mi napisac dokladny opis tej konstrukcji bo jush to mam namalowane, a teraz bede musial to namalowac przy pani i dokladnie to opisac. co robie itd itp, rozumiesz? pozdr dzieki pa
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Konstrukcja pięciokąta foremnego
Napisałem to już, ale powtórzę jak chcesz
1.Rysujesz okrąg.
2.Rysujesz średnicę.
3.Rysujesz promień prostopadły do średnicy.
4.Dzielisz ten promień na dwa równe odcinki.
5.Rusyjesz odcinek łączący środek promienia z początkiem średnicy.
6.Teraz rysujesz dwusieczną kąta ostrego między połową promienia, a odcinkiem który przed chwilą narysowałeś.
7.Wyznaczasz punkt wspólny średnicy z dwusieczną
8.Rysujesz prostą prostopadłą do średnicy przechodzącą przez ten punkt.
9.Wyznaczasz punkty wspólne z okręgiem.
10.Łączysz je z początkiem średnicy i masz bok pięciokąta foremnego.
1.Rysujesz okrąg.
2.Rysujesz średnicę.
3.Rysujesz promień prostopadły do średnicy.
4.Dzielisz ten promień na dwa równe odcinki.
5.Rusyjesz odcinek łączący środek promienia z początkiem średnicy.
6.Teraz rysujesz dwusieczną kąta ostrego między połową promienia, a odcinkiem który przed chwilą narysowałeś.
7.Wyznaczasz punkt wspólny średnicy z dwusieczną
8.Rysujesz prostą prostopadłą do średnicy przechodzącą przez ten punkt.
9.Wyznaczasz punkty wspólne z okręgiem.
10.Łączysz je z początkiem średnicy i masz bok pięciokąta foremnego.
-
Gość
Konstrukcja pięciokąta foremnego
i co? wystarczyla sama konstrukcja z opisem?
czy raczej chodzilo o pelne rozwiazanie zadania (tzn. konstrukcja, opis i dowod poprawnosci konstrukcji)?
czy raczej chodzilo o pelne rozwiazanie zadania (tzn. konstrukcja, opis i dowod poprawnosci konstrukcji)?
-
Elvis
Konstrukcja pięciokąta foremnego
Ja znam trochę prostszy (do zrozumienia) sposób opierający się na tym, że w pięciokącie foremnym występuje złoty podział. Jeśli ktoś się zainteresuje, mogę podać.
-
Elvis
Konstrukcja pięciokąta foremnego
Najpierw wstęp:
Aby otrzymać złoty podział odcinka a, należy narysować trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych a i 1/2a (zakładamy, że punkt C jest na styku przyprostokątnych, B między krótszą przyprostokątną a przeciwprostokątną). Odcinek BC odkładamy na przeciwprostokątnej otrzymując punkt D. Odcinek AD odkładamy na drugiej przyprostokątnej otrzymując punkt E. Punkt E złoto dzieli nam odcinek a.
Mając dany bok pięciokąta a, bierzemy większą część z jego powyższego podziału. Dodając a do owej części otrzymujemy przekątną pięciokąta. Rysujemy przekątną AB. Z końców przekątnej wyznaczamy odcinki AC i BC tak, że AC=BC=a. Narysowaliśmy dwa boki z zawartym między nimi kąt 108 stopni. Dalej jest prosto.
PS: Właściwie popełniłem pewną nieścisłość... W gruncie rzeczy jest to jedynie wytłumaczenie tamtej wersji, która jest prostsza. Sorry.
Aby otrzymać złoty podział odcinka a, należy narysować trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych a i 1/2a (zakładamy, że punkt C jest na styku przyprostokątnych, B między krótszą przyprostokątną a przeciwprostokątną). Odcinek BC odkładamy na przeciwprostokątnej otrzymując punkt D. Odcinek AD odkładamy na drugiej przyprostokątnej otrzymując punkt E. Punkt E złoto dzieli nam odcinek a.
Mając dany bok pięciokąta a, bierzemy większą część z jego powyższego podziału. Dodając a do owej części otrzymujemy przekątną pięciokąta. Rysujemy przekątną AB. Z końców przekątnej wyznaczamy odcinki AC i BC tak, że AC=BC=a. Narysowaliśmy dwa boki z zawartym między nimi kąt 108 stopni. Dalej jest prosto.
PS: Właściwie popełniłem pewną nieścisłość... W gruncie rzeczy jest to jedynie wytłumaczenie tamtej wersji, która jest prostsza. Sorry.
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy

