współczynniki wielomianu kolejnymi wyrazami ciagu

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

współczynniki wielomianu kolejnymi wyrazami ciagu

Post autor: kuchcik08 »

Współczynniki a,b,c wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+ax ^{2} +bx+c}\) są kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu geometrycznego \(\displaystyle{ (a _{n})}\). Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dumian x+1 jest równa 2, a jego reszta z dzielenia przez x+2 jest równa -4. Oblicz iloraz ciągu \(\displaystyle{ (a _{n})}\).


Proszę o pomoc
pluto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sty 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

współczynniki wielomianu kolejnymi wyrazami ciagu

Post autor: pluto »

Skoro (a,b,c) tworzą ciąg geometryczny to:
\(\displaystyle{ b^2=ac}\)
Później z tw. Bezout'a:
\(\displaystyle{ W(-1)=2 \\
W(-2)=-4}\)


Liczysz układ i wychodzi a,b,c z których to później obliczasz iloraz \(\displaystyle{ q=\frac{b}{a}}\)

A, jeszcze podane jest, że ciąg ma być rosnący, więc tak dobierasz a,b,c aby \(\displaystyle{ q>1}\)
ODPOWIEDZ