Esktremum, jak wyliczyć kolejne pochodne?

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
chatkapuchatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sty 2009, o 16:52
Płeć: Kobieta

Esktremum, jak wyliczyć kolejne pochodne?

Post autor: chatkapuchatka »

Wyznaczyć ekstremum:
\(\displaystyle{ f(x,y) = e^{2y} (y+x^{2})}\)

ekstremum to sprawia mi problem ze względu na wyliczenie pochodnych \(\displaystyle{ e^{2y} (y+x^{2})}\). proszę o pomoc, jak wyliczyć kolejno
\(\displaystyle{ \frac{\delta f(x, y)}{\delta x}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\delta f(x, y)}{\delta y}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{\delta^{2}f(x_{0}, y_{0})}{\delta x^{2}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\delta^{2}f(x_{0}, y_{0})}{\delta x \delta y}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\delta^{2}f(x_{0}, y_{0})}{\delta y \delta x}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\delta^{2}f(x_{0}, y_{0})}{\delta y^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2009, o 11:44 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
Awatar użytkownika
jadzia82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2009, o 08:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Bełchatów
Pomógł: 1 raz

Esktremum, jak wyliczyć kolejne pochodne?

Post autor: jadzia82 »

no zero chyba...a powinno wyjść coś innego?
chatkapuchatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 31 sty 2009, o 16:52
Płeć: Kobieta

Esktremum, jak wyliczyć kolejne pochodne?

Post autor: chatkapuchatka »

Eh Nie
ODPOWIEDZ