Rozpisze mi ktoś pokolei jak rozwiązać takie równanie ( dość łatwe )
\(\displaystyle{ 2^{x-2} + 2^{x+1} - 2^x = 20}\)
Równanie wykładnicze
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Równanie wykładnicze
\(\displaystyle{ 2^x2^{-2}+2^x2-2^x=20}\)
\(\displaystyle{ 2^x(2^{-2}+2-1)=20}\)
\(\displaystyle{ 2^x5/4=20}\)
\(\displaystyle{ 2^x=16}\)
\(\displaystyle{ 2^x=2^4}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
\(\displaystyle{ 2^x(2^{-2}+2-1)=20}\)
\(\displaystyle{ 2^x5/4=20}\)
\(\displaystyle{ 2^x=16}\)
\(\displaystyle{ 2^x=2^4}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)