1) Udowodnić, że równania \(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0, \ bx^2+cx+a=0, \ cx^2+ax+b=0}\) mają wspólny pierwiastek wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ a+b+c=0}\)
2) Udowodnić, że jeżeli \(\displaystyle{ a,b,c}\) są długościami boków dowolnego trójkąta, to równanie: \(\displaystyle{ b^2 \cdot x^2+(b^2+c^2-a^2)x+c^2=0}\) nie ma pierwiastków
Zadania dotyczące pierwiastków trójmianu kwadratowego.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania dotyczące pierwiastków trójmianu kwadratowego.
AD 1
Mozesz sprawdzić czy aby napewno dobrze przepisałaś ?
AD 2
Równanie nie ma pierwiastków gdy \(\displaystyle{ \Delta<0}\) dlatego ją liczmy :]
\(\displaystyle{ (b^2+c^2-a^2)-4 \cdot b^2 \cdot c^2 < 0}\)
Po wymnozeniu i skróceniu mamy:
\(\displaystyle{ a^4-a^2 \cdot b^2-a^2 \cdot c^2+b^4-b^2 \cdot a^2-b^2 \cdot c^2+c^4-c^2 \cdot a^2-c^2 \cdot b^2<0}\)
Wyłacz \(\displaystyle{ a,b,c}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ a^2 \cdot \left( a^2- \left( b^2+c^2 \right) \right) +b^2 \cdot \left( b^2- \left( a^2+c^2 \right) \right) +c^2 \cdot \left( c^2- \left( a^2+b^2 \right) \right) <0}\)
Zauwaz ze w trojkącie mamy takie cos ze \(\displaystyle{ a+b>c, \ a+c>b, \ b+c>a}\) dlatego w/w suma jest sumą liczb ujemnych. CND.
Mozesz sprawdzić czy aby napewno dobrze przepisałaś ?
AD 2
Równanie nie ma pierwiastków gdy \(\displaystyle{ \Delta<0}\) dlatego ją liczmy :]
\(\displaystyle{ (b^2+c^2-a^2)-4 \cdot b^2 \cdot c^2 < 0}\)
Po wymnozeniu i skróceniu mamy:
\(\displaystyle{ a^4-a^2 \cdot b^2-a^2 \cdot c^2+b^4-b^2 \cdot a^2-b^2 \cdot c^2+c^4-c^2 \cdot a^2-c^2 \cdot b^2<0}\)
Wyłacz \(\displaystyle{ a,b,c}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ a^2 \cdot \left( a^2- \left( b^2+c^2 \right) \right) +b^2 \cdot \left( b^2- \left( a^2+c^2 \right) \right) +c^2 \cdot \left( c^2- \left( a^2+b^2 \right) \right) <0}\)
Zauwaz ze w trojkącie mamy takie cos ze \(\displaystyle{ a+b>c, \ a+c>b, \ b+c>a}\) dlatego w/w suma jest sumą liczb ujemnych. CND.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2004, o 16:11 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
basia
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 2 razy
Zadania dotyczące pierwiastków trójmianu kwadratowego.
Rzeczywiście źle przepisałam. Przepraszam za błąd