Nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jakub100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 gru 2008, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 10 razy

Nierówności trygonometryczne

Post autor: jakub100 »

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu 3 nierówności, nie pamiętam jakim sposobem sieę je rozwiązywało,z jakich własności się korzystało.

1)(1-2sinx)(1-2sin^2x)>0 \(\displaystyle{ x\in (0,2\pi)}\)
2) (1+2cosx)sinx<0 \(\displaystyle{ x\in (0,\pi)}\)
3) cosx(2cos-1)<0 \(\displaystyle{ x\in(0,\pi)}\)

Proszę o pomc
Awatar użytkownika
Marcin_n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Nierówności trygonometryczne

Post autor: Marcin_n »

zastosować zmienną pomocniczą
ODPOWIEDZ