Z okazji, że to mój pierwszy post, witam wszystkich. Mam oto taki problem z zadaniem:
\(\displaystyle{ a_1 = 1, \; a_2 = 11, \; a_3 = 111}\) itd.
Jaki będzie wzór tego ciągu?
Jak to zrobić? Jak będzie wyglądać ten wzór?
Wybaczcie, jeżeli był już taki temat, ale szukałem i nie znalazłem.
Wzór ogólny ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
Wzór ogólny ciągu
Ostatnio zmieniony 2 lut 2009, o 19:11 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu.
Powód: Poprawa zapisu.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wzór ogólny ciągu
ja bym wzór zapisała jako sumę, ale może istnieć jakiś inny zapis jeszcze
\(\displaystyle{ a_n= \sum_{i=0}^{n-1} 10^i}\)
\(\displaystyle{ a_n= \sum_{i=0}^{n-1} 10^i}\)