Zadanie z wiekiem

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: Majek »

Witam! Mam problem z następującym zadaniem. Dotyczy to układu równań. Zadanie jest następujące:

Gdyby Aleksander Wielki zmarł o 5 lat wcześniej, panowałby 1/4 życia. Gdyby żył o 9 lat dłużej panowałby połoweęswego życia. Ile lat żył i ile lat panował Aleksander.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: Finarfin »

x - wiek Aleksandra
y - lata panowania

1/4(x-5)=y
1/2(x+9)=y

Powinno dalej pójść
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: Majek »

Po rozwiązaniu tego układu X i Y wychodzą mi ujemne...
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: Finarfin »

Majek, hmm...rzeczywiście rozwiązanie w liczbach ujemnych. Albo zadanie jest błędne, albo ja gdzieś się pomyliłem...narazie nie widzę gdzie
Izajash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2005, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szamotuły

Zadanie z wiekiem

Post autor: Izajash »

chyba raczej jest gdzieś błąd w zadaniu bo mi tez wychodzą liczby ujemne
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2676
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: ariadna »

A może tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}(x-5)=y-5}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(x+9)=y+9}\)
x=33
y=12
drypy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 13 gru 2005, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Podziękował: 2 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: drypy »

Wiecie co wam powiem...mi też wychodzi liczba ujemna
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 lis 2004, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

Zadanie z wiekiem

Post autor: cristiano_kbks »

Ariadna ma dobrze
To zadanie miałem kiedyś w gimnazjum na eliminacjach do legnickiego konkursu matematycznego
Co ciekawe źle zrobiłem Ale dalej przeszedłem
Trzeba po prostu przyjąć, że panował od jakiegoś momentu do końca swojego życia i gdyby dalej żył, to by dalej panował
ODPOWIEDZ