liczba pierwsza
-
wrocekyo
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biała podlaska
liczba pierwsza
Napisz formułę z jedną zmienną wolną n, która (interpretowana w zbiorze liczb naturalnych) mówi, że n jest liczbą pierwszą.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
liczba pierwsza
Na przykład:
\(\displaystyle{ n\ge 2\land(\forall x)(x|n \Rightarrow x=1 \lor x=n)}\).
Oczywiście, pytanie może wymagać bardziej wyrafinowanej odpowiedzi. Ale wtedy trzeba wiedzieć np. w jakim języku powinna być napisana ta formuła.
JK
\(\displaystyle{ n\ge 2\land(\forall x)(x|n \Rightarrow x=1 \lor x=n)}\).
Oczywiście, pytanie może wymagać bardziej wyrafinowanej odpowiedzi. Ale wtedy trzeba wiedzieć np. w jakim języku powinna być napisana ta formuła.
JK
