Mialem do niej juz kilka podejsc, ale nie jestem w stanie dojsc do wyniku z rozwiazania..
Bardzo prosze o pomoc;)
\(\displaystyle{ \int \frac{xdx}{ \sqrt{1+\sqrt[3]x^{2}} }}\)
Calka z pierwiastkami
-
roger_biezanow
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
-
roger_biezanow
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Calka z pierwiastkami
Oj chyba nie tedy droga... mozna jakies inne propozycje?Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ 1+3x^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ dt=6xdx}\)
-
romson89
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Breslau
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Calka z pierwiastkami
kwadrat się tyczy pierwiastka czy samego x'a?roger_biezanow pisze:Mialem do niej juz kilka podejsc, ale nie jestem w stanie dojsc do wyniku z rozwiazania..
Bardzo prosze o pomoc;)
\(\displaystyle{ \int \frac{xdx}{ \sqrt{1+\sqrt[3]x^{2}} }}\)
-
roger_biezanow
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
- Dedemonn
- Użytkownik

- Posty: 643
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Calka z pierwiastkami
Eee, nie widzę różnicy odnośnie czego się tyczy.
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{\sqrt{1+x^{2/3}}}dx = \begin{bmatrix} x = t^3 \\ dx = 3t^2\ dt \end{bmatrix} = 3 \int \frac{t^3 \cdot t^2 }{\sqrt{1+t^2}}dt = \begin{bmatrix} t^2 = u \\ t\ dt = \frac{1}{2}du \end{bmatrix} = \frac{3}{2} \int \frac{u^2}{\sqrt{1+u}}du = \begin{bmatrix} 1+u = z^2 \ \Rightarrow \ u = z^2-1 \\ du = 2z\ dz \end{bmatrix} = 3 \int \frac{z(z^2-1)^2}{z}dz = \dots}\)
Może jest gdzieś literówka bo na odp***ol pisałem, ale tok rozwiązania chyba się zgadza.
Pzdr.
\(\displaystyle{ \int \frac{x}{\sqrt{1+x^{2/3}}}dx = \begin{bmatrix} x = t^3 \\ dx = 3t^2\ dt \end{bmatrix} = 3 \int \frac{t^3 \cdot t^2 }{\sqrt{1+t^2}}dt = \begin{bmatrix} t^2 = u \\ t\ dt = \frac{1}{2}du \end{bmatrix} = \frac{3}{2} \int \frac{u^2}{\sqrt{1+u}}du = \begin{bmatrix} 1+u = z^2 \ \Rightarrow \ u = z^2-1 \\ du = 2z\ dz \end{bmatrix} = 3 \int \frac{z(z^2-1)^2}{z}dz = \dots}\)
Może jest gdzieś literówka bo na odp***ol pisałem, ale tok rozwiązania chyba się zgadza.
Pzdr.
