Pochodna stopnia 3go
\(\displaystyle{ f(x)=x^2lnx
i drugi przyklad tez 3go stopnia:
f(x)=cos^2x}\)
Pochodna wyższego stponia
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6589
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pochodna wyższego stponia
1.
\(\displaystyle{ f(x)=x^2\ln x,\;\;x>0\\
f'(x)=2x\ln x+x^2\frac{1}{x}=2x\ln x+x\\
f''(x)=2\ln x+2x\frac{1}{x} +1=2\ln x+3\\
f'''(x)=\frac{2}{x}}\)
2.
\(\displaystyle{ f(x)=\cos^2x\\
f'(x)=-2\cos x\sin x=-\sin (2x)\\
f''(x)=-2\cos (2x)\\
f'''(x)=4\sin(2x)}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ f(x)=x^2\ln x,\;\;x>0\\
f'(x)=2x\ln x+x^2\frac{1}{x}=2x\ln x+x\\
f''(x)=2\ln x+2x\frac{1}{x} +1=2\ln x+3\\
f'''(x)=\frac{2}{x}}\)
2.
\(\displaystyle{ f(x)=\cos^2x\\
f'(x)=-2\cos x\sin x=-\sin (2x)\\
f''(x)=-2\cos (2x)\\
f'''(x)=4\sin(2x)}\)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2009, o 16:13 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6589
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pochodna wyższego stponia
Ja korzystam wlasnie z takich oznaczen... Zreszta nie odgrywa to tutaj waznej roli podobnie jak blad na tej stronie co podalem... ode12.html
Pozdrawiam.


