Wskazać większą z liczb
\(\displaystyle{ (\frac{2008}{2007})^{2007}}\) oraz \(\displaystyle{ ( \frac{2009}{2008} )^{2008}}\)
Odpowiedź uzasadnić
zadanie z liczbą e
-
K4rol
- Użytkownik

- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
zadanie z liczbą e
no ta to mamy..
\(\displaystyle{ e^{2007\ln(\frac{2008}{2007})}\\
e^{2008\ln(\frac{2009}{2008})}}\)
może by je podzielić przez siebie albo co? o_O
bo jakby je zlimenzować to wiadomo obie dążą do \(\displaystyle{ e}\) ale jednak różnią się którąś tam liczbą po przecinku... nie mam głowy ;]
\(\displaystyle{ e^{2007\ln(\frac{2008}{2007})}\\
e^{2008\ln(\frac{2009}{2008})}}\)
może by je podzielić przez siebie albo co? o_O
bo jakby je zlimenzować to wiadomo obie dążą do \(\displaystyle{ e}\) ale jednak różnią się którąś tam liczbą po przecinku... nie mam głowy ;]
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
zadanie z liczbą e
\(\displaystyle{ a_n=(1+\frac{1}{n})^n}\)
wtedy
\(\displaystyle{ (\frac{2008}{2007})^{2007}=a_{2007},\; (\frac{2009}{2008})^{2008}=a_{2008}}\)
a ciąg jest rosnący, tak więc...
wtedy
\(\displaystyle{ (\frac{2008}{2007})^{2007}=a_{2007},\; (\frac{2009}{2008})^{2008}=a_{2008}}\)
a ciąg jest rosnący, tak więc...
