Rozwiazać równanie:
\(\displaystyle{ y=xy'+\sqrt{1-y'^2}}\)
czy ma tutaj wyjść:
\(\displaystyle{ y=\pm x\sqrt{\frac{x^2}{x^2+1}}+\sqrt{1-\frac{x^2}{x^2+1}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y=Cx+\sqrt{1-C^2}}\)
równanie różniczkowe Clairauta
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
równanie różniczkowe Clairauta
Rozw. \(\displaystyle{ y = Cx + \sqrt{1 - C^2}}\) - ok, ale to drugie nie.
Jak zróżniczkujemy wyjściowe równanie, otrzymamy: \(\displaystyle{ y'' \left( x - \tfrac{y'}{\sqrt{1 - y'^2}} \right) = 0}\).
Jednor rozw. znamy, wyznaczmy drugie.
Drugie rozwiązanie dane jest w postaci parametrycznej (parametr to \(\displaystyle{ p=y'}\)):
Jak zróżniczkujemy wyjściowe równanie, otrzymamy: \(\displaystyle{ y'' \left( x - \tfrac{y'}{\sqrt{1 - y'^2}} \right) = 0}\).
Jednor rozw. znamy, wyznaczmy drugie.
Drugie rozwiązanie dane jest w postaci parametrycznej (parametr to \(\displaystyle{ p=y'}\)):
\(\displaystyle{ x = \frac{p}{\sqrt{1 - p^2}}, \quad y = xp + \sqrt{1-p^2} = \frac{p^2}{\sqrt{1 - p^2}} + \frac{1-p^2}{\sqrt{1-p^2}} = \frac{1}{\sqrt{1 - p^2}}}\)
Nietrudno zauważyć, że jest \(\displaystyle{ y^2 - x^2 = 1}\).- qaz
- Użytkownik

- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie różniczkowe Clairauta
dzięki.
Ja korzystam z Krysickiego i tam jest, że przy drugim rozwiązaniu postępujemy dokładnie jak przy pierwszym, tj. wyznaczamy \(\displaystyle{ y'}\) i podstawiamy do wyjściowego równania. Może i to i to jest poprawne po prostu ...
Ja korzystam z Krysickiego i tam jest, że przy drugim rozwiązaniu postępujemy dokładnie jak przy pierwszym, tj. wyznaczamy \(\displaystyle{ y'}\) i podstawiamy do wyjściowego równania. Może i to i to jest poprawne po prostu ...
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
równanie różniczkowe Clairauta
To świetnie - polecam lekturę początkowych zdań w rozdziale traktującym o tego typu równaniach:qaz pisze:Ja korzystam z Krysickiego
Niech teraz:(11.3.5) \(\displaystyle{ x + f'(y') = 0}\).Jeśli to równanie ma całkę spełniającą również równanie (11.3.1), to równanie linii całkowej odpowiadającej tej całce otrzymamy w postaci równań parametrycznych (11.3.1) i (11.3.5) traktując y' jako parametr.