granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
niegosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:04
Płeć: Kobieta

granica funkcji

Post autor: niegosia »

proszę o pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to3 } \frac{ x^2+x+2 }{ x^2+2x+8 }}\)

oraz

\(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty } (3x- x^{2})^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 19:28 przez niegosia, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

granica funkcji

Post autor: Frey »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 3 } \frac{ x^{2}+x+2 }{ x^{2}+2x+8 }}\)

chyba wystarczy podstawić za x=3
niegosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:04
Płeć: Kobieta

granica funkcji

Post autor: niegosia »

to takie proste?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3110
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

granica funkcji

Post autor: Frey »

no w tym przypadku chyba tak. W drugim, jak nie widzisz, możesz sobie wymnożyć i użyć tw. o 2 ciągach.
ODPOWIEDZ