[MIX] Próbny II etap (3)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
binaj
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
[MIX] Próbny II etap (3)
trudno ocenić mi trudność niektórych z tych zadań, bo mam rozwiązania, ale sądzę, że są ciekawe i pomogą w przygotowaniu do OM, rozwiązania wrzucajcie wieczorem albo jutro, by każdy mógł sobie powalczyć z zadaniami
Dzień 1.
1. Wyznaczyć wszystkie dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ n}\), dla których
\(\displaystyle{ (1+n+n^2+\ldots+n^n)^2-n^n}\)
jest liczbą pierwszą.
2.Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Punkty \(\displaystyle{ K, L, M}\) są odpowiednio środkami łuków \(\displaystyle{ BC,C
A, AB}\) okręgu opisanego na tym trójkącie. Odcinki \(\displaystyle{ KL}\) i \(\displaystyle{ KM}\) przecinają \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ AB}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Pokazać, że \(\displaystyle{ PQ||BC}\).
3. Pokratkowana płaszczyzna jest pokolorowana na biało. Dozwolone jest wielokrotnie następująca operacja: zmiana koloru na przeciwny wszystkich pól znajdujących się w pewnym kwadracie 3 x 3 lub 4 x 4. Rozstrzygnąć, czy za pomocą tych operacji można zmienić kolor klatek pewnego kwadratu 2 x 2 i nie zmienić koloru pozostałych klatek.
Dzień 2.
4. Dodatnie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ abc=1}\).
Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{a^2+2}+\frac{b}{b^2+2}+\frac{c}{c^2+2} \le 1}\)
5. Dany jest równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\), przechodząca przez wierzchołek \(\displaystyle{ A}\), przecina przekątną \(\displaystyle{ BD}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\), bok \(\displaystyle{ CD}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\) i przedłużenie boku \(\displaystyle{ BC}\)w punkcie \(\displaystyle{ G}\). Prosta \(\displaystyle{ l}\), przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ E}\), jest styczna do okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ FCG}\) w punkcie \(\displaystyle{ H}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ AE=EH}\).
6. Ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) zdefiniowany jest następująco: wyraz \(\displaystyle{ a_{n}}\) to cyfra występująca w rozwinięciu dziesiętnym liczby \(\displaystyle{ {2^{5}}^{n}}\) na miejscu \(\displaystyle{ n+1}\) od prawej. Dowieść, że ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) nie jest okresowy.
Powodzenia!
Dzień 1.
1. Wyznaczyć wszystkie dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ n}\), dla których
\(\displaystyle{ (1+n+n^2+\ldots+n^n)^2-n^n}\)
jest liczbą pierwszą.
2.Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Punkty \(\displaystyle{ K, L, M}\) są odpowiednio środkami łuków \(\displaystyle{ BC,C
A, AB}\) okręgu opisanego na tym trójkącie. Odcinki \(\displaystyle{ KL}\) i \(\displaystyle{ KM}\) przecinają \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ AB}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\). Pokazać, że \(\displaystyle{ PQ||BC}\).
3. Pokratkowana płaszczyzna jest pokolorowana na biało. Dozwolone jest wielokrotnie następująca operacja: zmiana koloru na przeciwny wszystkich pól znajdujących się w pewnym kwadracie 3 x 3 lub 4 x 4. Rozstrzygnąć, czy za pomocą tych operacji można zmienić kolor klatek pewnego kwadratu 2 x 2 i nie zmienić koloru pozostałych klatek.
Dzień 2.
4. Dodatnie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a,b,c}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ abc=1}\).
Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{a^2+2}+\frac{b}{b^2+2}+\frac{c}{c^2+2} \le 1}\)
5. Dany jest równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\), przechodząca przez wierzchołek \(\displaystyle{ A}\), przecina przekątną \(\displaystyle{ BD}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\), bok \(\displaystyle{ CD}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\) i przedłużenie boku \(\displaystyle{ BC}\)w punkcie \(\displaystyle{ G}\). Prosta \(\displaystyle{ l}\), przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ E}\), jest styczna do okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ FCG}\) w punkcie \(\displaystyle{ H}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ AE=EH}\).
6. Ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) zdefiniowany jest następująco: wyraz \(\displaystyle{ a_{n}}\) to cyfra występująca w rozwinięciu dziesiętnym liczby \(\displaystyle{ {2^{5}}^{n}}\) na miejscu \(\displaystyle{ n+1}\) od prawej. Dowieść, że ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) nie jest okresowy.
Powodzenia!
-
szablewskil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
-
frej
[MIX] Próbny II etap (3)
Chciałbym nadmienić, że w sporej części opcja ukrywania została wstawiona z myślą o tym dziale, zatem dlaczego by jej nie użyć?
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Tobie, binaju, iż teraz wstawię ukryte rozwiązanie. Chyba nie będzie ono nikomu przeszkadzać, najwyżej usunę.
Mam nadzieję, że nie przeszkadza Tobie, binaju, iż teraz wstawię ukryte rozwiązanie. Chyba nie będzie ono nikomu przeszkadzać, najwyżej usunę.
czwarte:
-
szablewskil
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[MIX] Próbny II etap (3)
Ok, 2/3 po pierwszym dniu . Wstawię swoje rozwiązania, w końcu każdy robi to dla siebie i jeśli chce to może sprawdzić jak ja robiłem. 3. też zrobiłem, niestety rozwiązanie zawierało błąd
P.S. Szablewskij, jak nazwa wskazuje będą II dnia
P.S. Szablewskij, jak nazwa wskazuje będą II dnia
1:
2:
- Sylwek
- Użytkownik

[MIX] Próbny II etap (3)
Moim zdaniem w sam raz na II etap, może leciutko za łatwe. Jak stawiacie próg? Wg mnie byłby około 20 pkt przy tym zestawie, chociaż nie robiłem jeszcze 2 dnia, to może próg nieco wzrosnąć, jak się prosty okaże (tzw. przewidywany próg po pierwszym dniu zawodów
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[MIX] Próbny II etap (3)
rozwiązanie zadania 2:
rozwiązanie zadania 5:
jak dla mnie jedno z zadań: 1,5 mogloby byc trudniejsze bo te dwa zdecydowanie odstają od pozostalych
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 08:40 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik

[MIX] Próbny II etap (3)
Rok i dwa lata temu przecież były 2 wyraźnie łatwiejsze od innych.Dumel pisze:jak dla mnie jedno z zadań: 1,5 mogloby byc trudniejsze bo te dwa zdecydowanie odstają od pozostalych
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[MIX] Próbny II etap (3)
no wlasciwie prawda, ale szczerze mowiac wolalbym aby tegoroczny II etap byl bardziej zrownowazony.
---
kminił ktoś zad.6?
[edit]a tak w ogole to fajnie binaj ze wrzuciles ten zestaw i mam nadzieje ze w miare zblizania sie do godziny ZERO rowniez nastepne osoby bedą zamieszczac swoje propozycje zadan
---
kminił ktoś zad.6?
[edit]a tak w ogole to fajnie binaj ze wrzuciles ten zestaw i mam nadzieje ze w miare zblizania sie do godziny ZERO rowniez nastepne osoby bedą zamieszczac swoje propozycje zadan
- Sylwek
- Użytkownik

[MIX] Próbny II etap (3)
OK, no to wyniki mojego drugiego dnia zmagań z próbnym II etapem , zrobiłem 4. i 5., a 6. nawet nie zaczynałem i oddałem rozwiązania ze świadomością 4/6 zadań dobrze zrobionych. Teraz możemy spekulować na temat progu - moim zdaniem próg będzie wynosił 19 punktów, napiszę w ukrytych tagach dlaczego tyle - jeśli ktoś nie chce sobie psuć zabawy z rozwiązywania zadań niech nie czyta poniższej oceny trudności zadań, może ktoś ma inne propozycje progu?
próg:
4.:
5: