kilka zagadek

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Flashdoom
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

Post autor: Flashdoom »

1Wyobraź sobie,że jesteś w pomieszczeniu bez drzwi i okien.Podłoga,sufit,ściany są zrobione z solidnej stali o 2-metrowej grubości.Jesteś sam i nie masz przy sobie narzędzi,które pomogłyby sie wydostać z pokoju.Jest jednak sposób.Jaki?

2.Grupa archeologów znalazła w bloku lodu,dwa zamarznięte ciała.Jeden z archeologów "rzucił okiem" na ciała i stwierdził:"Adam i Ewa",po czym odszedł.Skąd o tym wiedział?

3.Kobieta której nigdy wcześniej nie widziałem,zaczęła mi sie przedstawiać.Nie powiedziałem ani słowa.Potem zaczęła mówić więcej o sobie,ale nie powiedziałem ani słowa.Później zaczęła mówić jeszcze więcej o sobie,ale ja jak poprzednio milczałem.W konsekwencji powiedziałem jedno słowo,a ona wkrótce zginęła.Coto było za słowo?

4. (sam niewiem oco w tym chodzi)-dajcie znać jak któryś to skuma

5.Masz 99kul ponumerowanych od 1 do 99.Jaka jest maksymalna liczba kul,które możesz włożyć do pudełka,podwarunkiem,że jeśli wybierzesz losowo 3 kule z tego pudełka,to suma numerów bedzie tych kul będzie podzielna przez 6?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

Post autor: DEXiu »

1. (jeszcze) nie wiem
2. Znane
3. Czyżby śmierć? Nie, nie pasuje. To ona ma zginąć, a nie ty
4. Fajna gierka. Pomyślę przy chwili wolnego.
5. Hmm. Jak na razie (0,5 minuty myślenia) mam 16
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

kilka zagadek

Post autor: soliter »

5.Mam więcej. Weź kule \(\displaystyle{ n\equiv 2(mod6)}\) Jest ich 17 Masz przecież 17 lat Dexiu.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

kilka zagadek

Post autor: Comma »

1. Dowyobrażę sobie drzwi
Hmm.. a moze jest przewód wentylacyjny?
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

kilka zagadek

Post autor: soliter »

1.a)samobójstwo i reinkarnacja
b)można założyć, że jesteśmy na zewnątrz pokoju, a to, co jest na zewnątrz, jest jego wnętrzem
c)można sobie wyobrazić czwarty wymiar i zmienić swoje współrzędne czwartowymiarowe
Awatar użytkownika
karolx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

kilka zagadek

Post autor: karolx »

1. Otwieram oczy?? ;>
Flashdoom
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

Comma pisze:1. Dowyobrażę sobie drzwi
Hmm.. a moze jest przewód wentylacyjny?
Poprostu,przestań sobie wyobrażać,że znajdujesz sie w tym pomieszczeniu

[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 11:33 pm ]
Podpowiedź do 3:Kim jestem z zawodu skoro(...)?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

kilka zagadek

Post autor: ymar »

no to pewno sędzią jakimś
Flashdoom
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

ymar pisze:no to pewno sędzią jakimś
A wiec jak brzmialo slowo??
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

kilka zagadek

Post autor: tarnoś »

Winna
Flashdoom
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

tarnoś pisze:Winna
excelent
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

kilka zagadek

Post autor: !_ols »

2. Nie mieli pępków ?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

Post autor: DEXiu »

Ad. 4
Skumać skumałem, ale za Chiny nie mogłem tego przejść. Zobaczyłem do solucji i się udało (potęga Google :) ). Chodzi o to aby aktywować portal, a osiągnie się to poprzez sprowadzenie ludzików do domu (ten z wędką musi trafić do górnej jaskini, ten koło słupa - do tej dolnej jaskini. Ogólnie sposób przejścia przedstawia się następująco (w życiu nie widziałem równie skomplikowanej i niemal niemożliwej do samodzielnego wymyślenia gry :shock: ):
1. Gostek koło słupa musi spaść do studzienki obok (otworzyć studzienkę, obrócić znak na stronę z zieloną strzałką i kliknąć żółtą strzałkę poniżej)
2. Znak trzeba obrócić spowrotem na stronę z czerwonym kółkiem. Z pudełka z żółtą nalepką musi wypaść bomba, którą podrzuci gostek, ale trzeba tak dobracować czas i klikanie, żeby podrzucona bomba została zdmuchnięta przez ten znak z czerwonym kółkiem (kliknięcie na żółtą strzałkę powoduje wyrzut strumienia z rurki po około 1-2 sek.) - bomba wysadzi drzwi w domu obok
3. Na pudełku z żółtą nalepką (tym z którego wypadła bomba) leży różowa płyta - trzeba na nią kliknąć 3 razy tak żeby spadła i po niej wejdzie gostek do domku.
4. Pod ziemią jest takie coś a'la lampa z dwoma niebieskimi strzałkami i trzeba ją włączyć przełącznikiem na kablu. Kilkamy potem na niebieską strzałkę w prawo (pod schodami włączy się jakby wiatraczek). Klikamy na schody tak żeby się ustawiły przy końcu dachu.
5. Naciskamy dzwonek do drzwi - wychodzi gostek który wejdzie na dach i ustawi się przy dźwigni.
6. Przełącznikiem po lewej stronie (zaraz koło czarnego ptaka) włączamy lampę, którą następnie kliknięciem ustawiamy tak żeby podświetlała trzy kule armatnie.
7. Klikamy na ptaka. On bierze pierwszą kulę. Musimy teraz kliknąć na pierwszą od lewej chmurkę tak aby wyrzucone przez nią "gazy" trafiły ptaka i wtedy wypuści on kulę na druty elektryczne koło stawu. Będzie zwarcie i BUUM.
8. Powtarzamy numer z ptakiem tyle że teraz trafiamy go drugą chmurką, tak żeby upuścił kulę na katapultę koło gostka.
9. Teraz trochę trudniejsze. Klikamy na pierwszą od lewej chmurkę (raz lub dwa w zależności od tego ile potrzeba) tak aby wybuchła i jeszcze zanim opadną płomienie trzeba kliknąć na gostka koło katapulty tak aby wystrzelona kula zapaliła się od tej chmury i przeleciała przez flagę do zamku i zdetonowała minę.
10. Klikamy na gostka któremu mina zagradzałą drogę - przejdzie on kawałek i spadnie na dół.
11. Otwieramy studzienkę przy lewym końcu ekranu - wyskoczy z niej gościu i mucha. Kiedy mucha będzie na równi z wentylatorem (takie kwadratowe, małe coś mniej więcej w połowie ściany) klikamy na niego (wentylator) aby mucha została przessana. Zacznie ona wówczas przez chwilę męczyć gościa przy dźwigni. W tym momencie trzeba szybko kliknąć gostka który spadł w pkt. 10 aby bezpiecznie przeszedł po skrzynią.
12. Klikamy na gostka który wyskoczył razem z muchą ze studzienki - spadnie na dół i ustawi się przy dźwigni.
13. Środkowym gościem otwieramy właz (dźwignią). Poniżej dolnego gościa znajduje się strzałka którą przełączamy w pozycję "w prawo". Teraz dolnym gościem włączamy prąd wody. Górnym gościem upuszczamy skrzynię. Wypadnie z niej rybka. Kiedy rybka będzie na poziomie mniej więcej dolnego schodka klikamy na strzałkowatą śluzę tak aby rybka mogła przepłynąć na prawo od niej.
14. Wyłączmy prąd wody. Klikamy na gościa z wędką. Wyłowi rybę, zje ją i wskoczy na górę. Klikamy na niego jeszcze raz aby wszedł do domu. Zapali się pochodnia i klikamy na podziemny przełącznik podświetlony pochodnią. Zakończyliśmy pierwszą część zadania :D
15. Zmieniamy znak na słupie na zieloną strzałkę i klikamy na żółtą strzałkę poniżej - gostek koło katapulty znowu wejdzie do domu. Otwieramy okno w domu - gostek je zamknie a zielony glut spadnie na ziemię. Ponownie włączamu prąd wody ("w prawo", czyli bez zmian). Klikamy na gluta. Po chwili nie będzie już miny podwodnej.
16. Wyłączamy prąd w wodzie. Włączamy przesuwnik schodów jak w pkt. 4 tylko że tym razem klikamy na niebieską strzałkę w lewo i przesuwamy schody w lewo. Klikamy na dzwonek do drzwi. Gostek wyjdzie i pójdzie w lewo. Gdy osiągnie najwyższy stopień schodów klikamy na pudło obok którego ustawiły się schody. Otworzy się, a gostek wpadnie do środka i wyjedzie samochodzikiem. Gdy samochód wjedzie do wody klikamy na śluzę aby mógł przejechać (tu jest jeden z gorszych momentów bo trudno wyczuć moment, a jeśli samochód wybuchnie to cała gra na marne)
17. Samochód przejedzie pod śluzą a gostek wskoczy na schody i wejdzie do jaskini. Zapali tym samym druchą pochodnię. Aktywujemy włącznik podziemny oznaczony tą pochodnią i dopełniamy dzieła uruchamiając włącznik główny (zaraz przy początku kabla koło wody). KONIEC 10/10 :mrgreen:

P.S. Pogrubione są numery tych podpunktów, gdzie wymagany jest refleks i przestrzeganie schematu czasowego - przeczytaj dokładnie zenim zrobisz to co tam pisze.
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

kilka zagadek

Post autor: ymar »

Flashdoom pisze:ściany są zrobione z solidnej stali o 2-metrowej grubości
to chyba znaczy, że są ściany?
Flashdoom pisze:2.Grupa archeologów znalazła w bloku lodu,dwa zamarznięte ciała.Jeden z archeologów "rzucił okiem" na ciała i stwierdził:"Adam i Ewa",po czym odszedł.Skąd o tym wiedział?
skoro byli zamarznięci, to nie mogli byc Adamem i Ewą - oni żyli w ciepłych krajach.
mira
Użytkownik
Użytkownik

kilka zagadek

Post autor: mira »

Flashdoom pisze:1Wyobraź sobie,że jesteś w pomieszczeniu bez drzwi i okien.Podłoga,sufit,ściany są zrobione z solidnej stali o 2-metrowej grubości.Jesteś sam i nie masz przy sobie narzędzi,które pomogłyby sie wydostać z pokoju.Jest jednak sposób.Jaki?
Albo obudzić się, albo przestać sobie wyobrażać
ODPOWIEDZ