badanie zbieżności (kryt. całkowe i porównawcze)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn / Warszawa
- Podziękował: 3 razy
badanie zbieżności (kryt. całkowe i porównawcze)
Witam!
Walczę właśnie z przykładem na zbadanie zbieżności szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{nln (n^{2}) }}\)
Są ponoć 2 sposoby na rozwiązanie tego zadania: kryterium porównawcze i całkowe.
Kryterium porównawczego nie umiem stosować, a z całkowego (też chyba nie ) wyszło mi
\(\displaystyle{ [ \frac{1}{2}ln|lnn|] \infty}\)a na dole \(\displaystyle{ 2}\) co daje w sumie \(\displaystyle{ \infty}\) i rozbieżność szeregu
Czy dobrze rozgryzłem ten sposób? I czy mógłby ktoś pokazać jak zrobić to korzystając z kryterium porównawczego?
Walczę właśnie z przykładem na zbadanie zbieżności szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{nln (n^{2}) }}\)
Są ponoć 2 sposoby na rozwiązanie tego zadania: kryterium porównawcze i całkowe.
Kryterium porównawczego nie umiem stosować, a z całkowego (też chyba nie ) wyszło mi
\(\displaystyle{ [ \frac{1}{2}ln|lnn|] \infty}\)a na dole \(\displaystyle{ 2}\) co daje w sumie \(\displaystyle{ \infty}\) i rozbieżność szeregu
Czy dobrze rozgryzłem ten sposób? I czy mógłby ktoś pokazać jak zrobić to korzystając z kryterium porównawczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn / Warszawa
- Podziękował: 3 razy
badanie zbieżności (kryt. całkowe i porównawcze)
Wszystko fajnie, tylko nigdy tego nie miałem, a na forum za dużo o tym nie piszą.
Czy to ma wyglądać tak?
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{2 ^{k} }{2 ^{k}(kln2) ^{2} } = ... \frac{1}{k ^{2}2ln2 } = \frac{1}{2ln2} \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{k ^{2} }}\) (znaki przy sumie na odwrót
)
I dalej z d'Alemberta?
Czy to ma wyglądać tak?
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{2 ^{k} }{2 ^{k}(kln2) ^{2} } = ... \frac{1}{k ^{2}2ln2 } = \frac{1}{2ln2} \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{k ^{2} }}\) (znaki przy sumie na odwrót

I dalej z d'Alemberta?
- Frey
- Gość Specjalny
- Posty: 3296
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 243 razy
badanie zbieżności (kryt. całkowe i porównawcze)
no prawie
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{nln (n^{2}) } = \frac{1}{nln (n*n) } = k.kond.= \frac{2^n}{2^n *ln (2^n * 2^n) } = \frac{1}{ln (2^{2n}) }= \frac{1}{2n *ln(2) } =czary= \frac{1}{2ln(2)}* \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{n}}\)
te "czary" mają pokazać, że pojawia się znaczek szeregu, który wcześniej pomijałem. Jesli nie pomyliłem się w obliczeniach. To wyszedł szereg harmoniczny przemnożony przez pewną stalą. A wiemy że szereg harmoniczny jest rozbieżny. Zatem jest rozbieżny.
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{nln (n^{2}) } = \frac{1}{nln (n*n) } = k.kond.= \frac{2^n}{2^n *ln (2^n * 2^n) } = \frac{1}{ln (2^{2n}) }= \frac{1}{2n *ln(2) } =czary= \frac{1}{2ln(2)}* \sum_{ \infty }^{n=2} \frac{1}{n}}\)
te "czary" mają pokazać, że pojawia się znaczek szeregu, który wcześniej pomijałem. Jesli nie pomyliłem się w obliczeniach. To wyszedł szereg harmoniczny przemnożony przez pewną stalą. A wiemy że szereg harmoniczny jest rozbieżny. Zatem jest rozbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn / Warszawa
- Podziękował: 3 razy
badanie zbieżności (kryt. całkowe i porównawcze)
Już o wiele bardziej mnie oświeciłeś Wielkie dzięki Frey