Mam problem z 2 zadaniami:
Dowieść, że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych nie dzielących się przez 3, jest podzielna przez 3.
Dany jest trójkąt ABC, w którym BC=a, CA=b, AB=c. Na bou BC obrano punkt D. Niech AD=d. Udowodnij, że d>1/2(b+c+a)
Proszę o pomoc
(2 zadania) Dowieść, że... podzielność, planimetria
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
(2 zadania) Dowieść, że... podzielność, planimetria
Nie to forum! Przeniosłem już na odpowiednie.
Dowieść, że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych nie dzielących się przez 3, jest podzielna przez 3.
Liczby całkowite nie dzielące się przez 3 to 3k+1 lub 3k+2, po podniesieniu do kwadratu obie dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3
(3k+1)^2=9k^2+6k+1
(3k+2)^2=9k^2+12k+3+1
A więc ich różnica przy dzieleniu przez 3 będzie wynosić 0
Dany jest trójkąt ABC, w którym BC=a, CA=b, AB=c. Na bou BC obrano punkt D. Niech AD=d. Udowodnij, że d>1/2(b+c+a)
d>1/2(a+b+c)
2d>a+b+c
To nie jest prawda, prostym dowodem na to jest to, że:
d
Dowieść, że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych nie dzielących się przez 3, jest podzielna przez 3.
Liczby całkowite nie dzielące się przez 3 to 3k+1 lub 3k+2, po podniesieniu do kwadratu obie dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3
(3k+1)^2=9k^2+6k+1
(3k+2)^2=9k^2+12k+3+1
A więc ich różnica przy dzieleniu przez 3 będzie wynosić 0
Dany jest trójkąt ABC, w którym BC=a, CA=b, AB=c. Na bou BC obrano punkt D. Niech AD=d. Udowodnij, że d>1/2(b+c+a)
d>1/2(a+b+c)
2d>a+b+c
To nie jest prawda, prostym dowodem na to jest to, że:
d
(2 zadania) Dowieść, że... podzielność, planimetria
Skrzypu pisze:Nie to forum! Przeniosłem już na odpowiednie.
Dowieść, że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych nie dzielących się przez 3, jest podzielna przez 3.
Liczby całkowite nie dzielące się przez 3 to 3k+1 lub 3k+2, po podniesieniu do kwadratu obie dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3
(3k+1)^2=9k^2+6k+1
(3k+2)^2=9k^2+12k+3+1
A więc ich różnica przy dzieleniu przez 3 będzie wynosić 0
Dany jest trójkąt ABC, w którym BC=a, CA=b, AB=c. Na bou BC obrano punkt D. Niech AD=d. Udowodnij, że d>1/2(b+c+a)
d>1/2(a+b+c)
2d>a+b+c
To nie jest prawda, prostym dowodem na to jest to, że:
d
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
(2 zadania) Dowieść, że... podzielność, planimetria
Ale nie wiesz czy ta liczba jest postaci 3k+1 i 3k-1, mogą to być liczby 3k+1 i 3k+1 i w takim razie trzeba by rozważać 4 przypadkierulf pisze:Można 1 zadania tak rozpisać??:
(3k+1)^2-(3k-1)^2=9k^2+6k+1-9k^2+6k+2=12k+3
12k i 3 jest podzielne przez 3
Zadanie 2
W trójkącie ACD, mamy nierówność:
suma dwóch boków jest większa od trzeciego boku
|CD|+d>b
To samo dla trójkąta ADB
|DB|+d>c
dodajemy nierówności stronami
|CD|+|DB|+2d>b+c
|CD|+|DB|=a
a+2d>b+c
2d>b+c-a
d>1/2(b+c-a)
Co należało udowodnić
