wykres funkcji homograficznej
-
judge00
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza winkla
wykres funkcji homograficznej
Jak narysować wykres takiej funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{3(x-2)}{2x-x^{2}}}\)
-
Alik
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: War(saw)
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
wykres funkcji homograficznej
W mianowniku wyciągasz x przed nawias.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{3(x-2)}{x(2-x)}}\)
Wyciągasz -1 przed nawias z mianownika.
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3(x-2)}{x(x-2)}}\)
(x-2) się redukuje.
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3}{x}}\)
Teraz chyba już wiesz co zrobić: osie OX i OY to pozioma i pionowa asymptota, a hiperbola leży w drugiej i czwartej ćwiartce.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{3(x-2)}{x(2-x)}}\)
Wyciągasz -1 przed nawias z mianownika.
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3(x-2)}{x(x-2)}}\)
(x-2) się redukuje.
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{3}{x}}\)
Teraz chyba już wiesz co zrobić: osie OX i OY to pozioma i pionowa asymptota, a hiperbola leży w drugiej i czwartej ćwiartce.
