Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Post autor: lortp »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a\neq b}\), to równanie:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+ax+by+\frac{ab}{2}=0}\)
jest równaniem okręgu. Wyznacz współrzędne środka i długości promienia tego okręgu.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1335
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Post autor: jarzabek89 »

Proste przekształcenie:
\(\displaystyle{ (x+\frac{a}{2})^{2}-\frac{a^{2}}{4}+(y+\frac{b}{2})^{2}-\frac{b^{2}}{4}+\frac{ab}{2}=0}\)

\(\displaystyle{ (x+\frac{a}{2})^{2}+(y+\frac{b}{2})^{2}=(\frac{a}{2}-\frac{b}{2})^{2}}\)

Długość promienia \(\displaystyle{ \frac{a}{2}-\frac{b}{2}}\)
Środek okręgu \(\displaystyle{ x=-\frac{a}{2} , y=-\frac{b}{2}}\)
Awatar użytkownika
netka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta

Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Post autor: netka1201 »

wszystko się zgadza, ale jarzabek89 zapomniał o wartości bezwzględnej,która powinna być nałożona na długość promienia.-- 8 maja 2009, o 12:40 --Prócz tego wydaje mi się, że nie udowodniłeś, że to równanie jest równaniem okręgu, ale mogę się mylić.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1335
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Post autor: jarzabek89 »

Wartości bezwzględnej faktycznie zapomniałem.

Dlaczego uważasz, że to nie jest udowodnione?
Awatar użytkownika
netka1201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 maja 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta

Wykazać, że równanie jest równaniem okręgu.

Post autor: netka1201 »

Sorki,pomyliłam się, udowodniłeś
ODPOWIEDZ